Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Székely Nemzeti Vágta megszervezését tervezi Háromszék

Székely Nemzeti Vágta megszervezését tervezi Háromszék

2010. június 11., péntek

Erdélyből két háromszéki település vett részt a Budapesten megszervezett Nemzeti Vágta elnevezésű rendezvényen, amely a magyar települések legnagyobb seregszemléjének számít. Sepsiszentgyörgy harmadik alkalommal képviseltette magát, részvételüket Ferencváros önkormányzata támogatta.

Ha minden jól alakul, jövőre már Székelyföldön is megcsodálhatjuk a vágtázókatErdélyből két háromszéki település vett részt a Budapesten megszervezett Nemzeti Vágta elnevezésű rendezvényen, amely a magyar települések legnagyobb seregszemléjének számít. Sepsiszentgyörgy harmadik alkalommal képviseltette magát, részvételüket Ferencváros önkormányzata támogatta. A város vezetősége, a Nemzeti Vágta szervezőivel egyeztetve, a rendezvény székely változatának megszervezését tervezi.
Budapesten a hétvégén hatalmas sikert aratott az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol a bemutatkozó települések mindegyike saját térségének ízvilágát, kézműves hagyományait, nevezetességeit ajánlotta. „Sepsiszentgyörgynek Ferencvárossal volt közös standja, ahol a Tour Info iroda munkatársai népszerűsítették Kovászna megye székhelyét, nagy sikere volt a házicsokinak, a székely borvíznek. Ismerik Sepsiszentgyörgyöt a magyarországiak, sok visszajelzést kaptunk, hogy szívesen jönnek Háromszékre” – számolt be Sztakics Éva alpolgármester, aki a Polgármesterek Reggelijén képviselte a megyeszékhelyet.

A jelenlevő önkormányzati vezetők egyetértettek, hogy a Vágta a nemzeti összetartozás érzését erősíti, és ott fogalmazódott meg, hogy Magyarország lovas paradicsomnak számít Kelet- és Közép-Európában, a turizmust is ebbe az irányba érdemes fejleszteni. Ehhez a gondolathoz Háromszék is csatlakozott, hiszen az idén a lovas turizmus jegyében szervezték a X. Háromszéki Turisztikai Konferenciát. Ennek kapcsán született az ötlet, hogy jövőben szervezzék meg a Székely Nemzeti Vágtát, Székelyföldön.
„Szükségünk van az ünnepekre, az összetartozás érzését erősítő együttlétre. A Székely Nemzeti Vágta jó alkalom lehet erre” – magyarázta Antal Árpád András polgármester, aki szintén részt vett a budapesti rendezvényen. Elárulta azt is, hogy a Magyar Nemzeti Vágta szervezőiben már első felvetéskor támogatókra találtak, és várhatóan a székely verseny az előfutama lesz a magyarországinak. A háromszéki önkormányzati vezetők szerint Székelyföldön is ki kellene aknázni a lovas turizmusban rejlő lehetőségeket. „Az első háromszéki huszártoborzó sikere is mutatja, a székely lovas nemzet, úgy véljük, a Székely Nemzeti Vágtát is nagy érdeklődés övezi majd” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Magyarország legnagyobb lovas versenyére hetvenkét település nevezett be, az idei Nemzeti Vágtán kilenc határon túli magyar település vendégeskedett. Sepsiszentgyörgy mellett, az erdélyi települések közül Zabola volt jelen.
 

Hírek