Itt vagy: » Hírek » Székelyföldi politikusok az MTV-ben

Székelyföldi politikusok az MTV-ben

2010. szeptember 28., kedd

Az Átjáró 2010. szeptember 29-ei adásának vendége Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a Pro Regio Siculorum Egyesület alapítója és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke volt.

Az ENSZ faji megkülönböztetés megszüntetésére létrehozott bizottsága idén augusztus 9-én és 10-én, Genfben vitatta meg a romániai kisebbségek helyzetét. A hivatalos román álláspont mellett a bizottsághoz egy árnyékjelentés is érkezett, amelyet a Pro Regio Siculorum Egyesület, a Bolyai Kezdeményező Bizottság és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács fogalmazott meg. A jelentés aláhúzza, noha a lakosság nyolcvan százaléka magyar, a magyar nyelvnek még sincs hivatalos státusza, emellett Székelyföld infrastruktúrája a régió alacsony állami támogatottsága miatt elmarad az országos átlagtól. Az Átjáró 2010. szeptember 29-ei adásának vendége Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a Pro Regio Siculorum Egyesület alapítója és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke volt. Bereki Anikó mikrofonja előtt a beszélgetés hangulatát, egy Dél-Tirolban készült film adta meg.

„Dél-Tirol nem csak a nyelvi jogok, hanem a működő területi autonómia szép példája is – kommentálta a látottakat Tamás Sándor. – Ugyanakkor a dél-tiroliak biztos támasza volt az osztrák kormány, teljesen mindegy, jobb vagy a baloldal volt hatalmon, a támogatási politika egységes volt. A székelyföldi magyarság az új magyar kormánytól is ezt várja.”
Pedig a székelyföldi megyékben lényegesen magasabb a magyarság teljes népességhez viszonyított aránya, mint Dél-Tirolban. A politikusok fontosnak tartják a területi autonómia békés eszközökkel történő elérését.
„Koszovó a világ közvéleményének szemében legitimálta az erőszakot – említ egy ellenpéldát Antal Árpád András. – Számunkra nem ez a követendő út, de mindenkinek fel kell ismernie: nekünk jár az autonómia, s nem szívességet kérünk.”

A nézők a műsort szerdán tekinthetik meg.
Szerkesztő: Marosi Péter
Adás: 2010. szeptember 29., (m2, 19.08)
           2010. szeptember 30., (m1, 15.33)
 

Hírek