Itt vagy: » Hírek » Tabără: több tej és hús kell

Tabără: több tej és hús kell

2010. november 27., szombat

Közel négy órás találkozón vett részt szombaton Valeriu Tabără mezőgazdasági miniszter Sepsiszentgyörgyön. A háromszéki gazdákkal folytatott beszélgetések első sorban a szubvenciókat érintették.
 

Közel négy órás találkozón vett részt szombaton Valeriu Tabără mezőgazdasági miniszter Sepsiszentgyörgyön. A háromszéki gazdákkal folytatott beszélgetések első sorban a szubvenciókat érintették.

A székely gazdák elsősorban a szubvenciók mértéke miatt emeltek panaszt, ám komoly gondot okoz a kifizetési határidők csúszása is, emellett a gazdák szerint több olyan terület is létezik, ahol elengedhetetlen lenne a támogatás. A november 27-én, szombaton zajló eseményen Tabără a támogatások átalakításról, illetve a jövő évi kilátásokról kevés részlettel szolgált. A minisztériumnak van elképzelése a szubvenciók ütemes növeléséről, amelyet európai uniós és hazai forrásokból fedeznének. A konkrét lépések között szerepel a legeltetésre vonatkozó jogszabály átalakítása, amit a tárcavezető szerint a területviszonyok tisztázása nélkül nehéz végrehajtani.

A miniszter szerint nem fedi a hazai piac igényeit a jelen pillanatban megtermelt tej mennyisége, ami a húsiparról is elmondható – a probléma megoldását a nem kizárólag az állatállomány növelésében, hanem a különböző, gazdákat tömörítő egyesületek támogatásával oldanák meg. Tabără szerint az erős gazdaszövetségek létrehozása a vidéki önkormányzatok számára is fontos, hiszen az állattenyésztésből, mezőgazdasági tevékenységekből befolyó profitadó a helyi kasszába kerül.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta Háromszéken a helyi termékek értékesítésében, illetve az európai uniós támogatások zökkenőmentes lebonyolításában számítanak a minisztérium segítségére. A tanácselnök örömét fejezte ki, hogy Valeriu Tabără eleget tett a helyi intézmények és termelők meghívásának, hiszen több olyan probléma is létezik, amely Kovászna megyét jobban érinti, mint az ország más vidékeit.

Ilyen kérdés a tej értékesítése, illetve a tevékenységhez kötődő támogatások helyzete. Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke jelképesen több üveg tejet adott át a miniszternek. A találkozót követően Valeriu Tabără rövid látogatást tett néhány háromszéki gazdaságban.
 

Hírek