Itt vagy: » Hírek » Tiszta környezet, gazdag vidék!

Tiszta környezet, gazdag vidék!

2013. május 22., szerda

Szerdán Sepsiszentgyörgyön a Vadász utcai sportcsarnokban zajlott a Kovászna Megye Tanácsa által, a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer részeként az a lakosságot tájékoztatató és tudatosítási tevékenység, amelyen a megyeszékhelyi diákok vettek részt.

Szerdán Sepsiszentgyörgyön a Vadász utcai sportcsarnokban zajlott a Kovászna Megye Tanácsa által, a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer részeként az a lakosságot tájékoztatató és tudatosítási tevékenység, amelyen a megyeszékhelyi diákok vettek részt. A pályázatra összesen 49, újrahasznosítható hulladékból készült makett érkezett, ezek díjazására is sor került.

A verseny központi témája a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosítás fontosságára épült, valamint, hogy ez milyen hatással van az emberek életére és egészségére nézve. A pályázatot a sepsiszentgyörgyi általános iskolák VI–VII. osztályos diákjai számára hirdették meg azzal a céllal, hogy ötletes maketteket készítsenek a saját háztartásból származó újrahasznosítható hulladékokból.

Baki János, a megyei integrált hulladékgazdálkodás pályázati felelőse elmondta, hogy a sepsiszentgyörgyi lakossági fórum mellett még Kézdivásárhelyen és Kovásznán is lesz hasonló rendezvény, itt is a diákokat szólítják meg elsősorban. “Úgy gondoltuk, hogy jobb, ha gyerekek számára hirdetünk versenyt ebben a témában, hiszen koruknál fogva ők sokkal fogékonyabbak. Ez megmutatkozik a beküldött makettek anyagaiban is, hiszen szinte mindenféle, hétköznapi tárgyat felhasználtak, nagyon ötletes dolgokat alkottak” – mondta Baki János.

A makettek pontozásánál figyelembe vették, hogy az elkészült munkák milyen mértékben tartalmaznak újrahasznosítható hulladékokat, hogy a modellek alkotásánál mennyire voltak kreatívak a gyerekek, és, hogy ezek milyen mértékben kapcsolódnak a pályázati felhíváshoz, amelynek címe: Tiszta környezet, gazdag vidék!
Három iskola diákjai részesültek dicséretben: a Váradi József Általános Iskola három tanulóját, Tana Alpárt, Havrán Hunort és Szabó Áront díjazták. A Mikes Kelemen Elméleti Líceum két tanulója, Bogyó Barbara és Váry Sylvester Péter is dicsérő oklevelet kapott, a Plugor Sándor Művészeti Líceum részéről Costel Gândac-nak járt az elismerés. Harmadik helyen végzett a Váradi József-iskola diákcsapata: Kádár Botond, Szép Zoltán, és Balázs Dániel. Második lett a Mihai Viteazul Főgimnázium négy diáklánya: Subtirelu Alexandra, Manole Alexandra, Munteanu Adelina és Benedic Andra. A legügyesebbek a speciális iskola növendékei lettek: Csaszi Attila, Bende Attila, valamint Mocsel József személyében. Ők ajándékként egy-egy játékkonzolt kaptak, a második legjobb csapat tagjai mp4-es lejátszókat, míg a harmadik helyen végző csapat adathordozókat kapott.

 

Hírek