Itt vagy: » Sajtószoba » Hírek » Több mint négyszázezer lej pályázati pénz a települések általános rendezési terveire

Több mint négyszázezer lej pályázati pénz a települések általános rendezési terveire

2020. szeptember 3., csütörtök

Kovászna megye önkormányzatai idén közel fél millió lejt pályáztak a regionális fejlesztési minisztériumtól egy országos program részeként a települések általános rendezési terveinek megújítására. Ebből az összegből 18 önkormányzat (két város és 16 község) folytathatja vagy indíthatja el az általános rendezési tervének aktualizálását, elkészíttetését.

Kovászna megye önkormányzatai idén közel fél millió lejt pályáztak a regionális fejlesztési minisztériumtól egy országos program részeként a települések általános rendezési terveinek megújítására. Ebből az összegből 18 önkormányzat (két város és 16 község) folytathatja vagy indíthatja el az általános rendezési tervének aktualizálását, elkészíttetését.

A törvény arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy tízévente aktualizálják vagy készíttessék újra az általános rendezési tervet, annyi engedménnyel, hogy a 2003 előtt készült terveket legtöbb 2023 decemberéig lehetett meghosszabbítani. Kovászna megyében hat önkormányzatnak van 2003 után készült általános rendezési terve. „Tíz év alatt sok minden változik, fejlődik. A szabályozások, törvények mellett az emberek igénye is megváltozott, már csak ezért is volt szükség arra, hogy új általános rendezési tervet készíttessünk. Turisztikai övezetet bővítettünk, de a kültelek-beltelek meghatározása kapcsán is volt, amit ki kellett igazítanunk. Tény, hogy sok munka van vele, de ha az ember kitartó, a végére lehet érni” – mondta el Balázsi Dénes, Bardoc polgármestere.

Az általános rendezési terv (román megfelelője Plan Urbanistic General – PUG) a település építkezési szabályrendezését tartalmazza, kezdve az épület teleken való elhelyezésétől, magasságától, az anyaghasználaton, az utcafront hosszán, a kerítés típusán, a tető formáján keresztül az épületek funkciójáig, ugyanakkor meghatározza a belterület határát, a lakott és ipari övezeteket, valamint azt is, hogy hol lehet a közmű-hálózat, hol vannak a járdák, utak, közterek. Az általános rendezési tervet urbanisztikára szakosodott műépítész, építész készítheti el, Kovászna megyében 12 ilyen szakember dolgozik.  A végső dokumentációt nemcsak a helyi tanácsnak kell elfogadnia, hanem a megyei önkormányzatnak is jóvá kell hagynia.

„Nagyon összetett dokumentációról van szó, aminek azonban fontos szerepe van a településfejlesztésben. Arra ösztönözzük az önkormányzatokat, ne csak a formaságok miatt készíttessék el, hanem azért is, mert ez is lehetőség a jövő tervezésre, hogy milyen irányba szeretnének az adott települést fejleszteni. A dokumentáció elkészítésére a kormánytól is lehet támogatást igényelni, idén 18 önkormányzat tett le pályázatot, összesen 422 ezer lejt kapnak erre a célra” – tájékoztatott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyei tanács szakemberei egy segédanyagot is összeállítottak, amelyek tartalmazzák a törvényes előírások, műszaki elvárások mellett a helyi építészeti jellegzetességeket, hogy az önkormányzatok ennek megfelelően bízzák meg az általános rendezési tervet készítő műépítészeket.   

Idén a 18 Kovászna megyei önkormányzat 12 és 30 ezer lej közötti összeget kap erre a célra, a megyei tanács összesen 421 699 lej értékben írt alá finanszírozási szerződést. Az országos program részeként évente biztosítanak anyagi forrást a települések általános rendezési terveinek megújítására.

Hírek