Itt vagy: » Hírek » Tüzet is nyithatnak

Tüzet is nyithatnak

2011. október 20., csütörtök

 

A rendőröknek van pisztolya és a törvényes keretek közt fogják is használni – közölte Dr. Ioan Aron, a Kovászna Megyei Rendőrség főfelügyelője, október 20-án, csütörtökön. A Sepsiszentgyörgyön, Kovászna Megye Tanácsának épületében zajló tanácskozáson a megye polgármesterei a rendőrség átszervezésével bekövetkezett változásokról számoltak be.

 

A rendőröknek van pisztolya és a törvényes keretek közt fogják is használni – közölte Dr. Ioan Aron, a Kovászna Megyei Rendőrség főfelügyelője, október 20-án, csütörtökön. A Sepsiszentgyörgyön, Kovászna Megye Tanácsának épületében zajló tanácskozáson a megye polgármesterei a rendőrség átszervezésével bekövetkezett változásokról számoltak be.

A felszólaló polgármesterek javarészt a roma lakosságra, a megnövekedett arányú terménylopásra panaszkodnak, valamint azt nehezményezik, hogy a településre kirendelt rendőr, miután lejárt a munkaideje távozik. A polgármesterek zöme úgy véli, hogy a belügy átszervezése hátrányosan érinti a közbiztonságot, többen szeretnének állandó rendőrségi felügyeletet településeiken.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: „a megyei és a helyi önkormányzatok közös erővel keresik azt az utat, amelyen a rendőrséggel együttműködve hatékonyabbá tehetik a rendfenntartók munkáját – éppen ezért kezdeményezte a megye a találkozót, amelynek keretében a helyi vezetők felvázolhatják a problémáikat”. A találkozón részt vett Manuela Popescu, a korrupcióellenes hatóság helyi képviselője is, aki az általa vezetett intézmény nevében a polgármesterek segítségét kérte annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a helyi visszaélések ellen.

A polgármesterek közül legelőször a zágonbárkányi Marin Gheorghe szólalt fel, aki felháborodásnak adott hangot, mivel a településen szolgálatot teljesítő rendőr az őrs ajtajára kiírta, hogy szabadságon van, és ez alatt az idő alatt csak a 112-es segélyhívó szám áll a település rendelkezésére. Lőrincz Kálmán, Nagyborosnyó polgármestere a beavatkozási idő hosszúsága miatt tett panaszt, míg Márton László, Dálnok elöljárója elmondta, hogy a rendőrök nem ismerik a helyi tulajdonviszonyokat, így azt sem tudhatják, hogy az adott területről szüretelő emberek valóban jogosan gyűjtik-e a be a terményeket. Tusa Levente, Szentkatolna polgármestere elmondta: a településen egy 10 tonna krumpli ellopásával gyanúsított személy mai napig szabadon garázdálkodik, míg a szitabodzai kollégája Filofil Constantin úgy vélte, hogy a reform gyakorlatba ültetése előtt fontos lett volna országos szinten egyeztetni a helyi vezetőkkel.

Ioan Aron főfelügyelő azonban máskép látja a helyzetet: felhívta a polgármesterek figyelmét arra is, hogy az átállás mindkét fél, azaz a helyi lakosság és rendőrök részéről is türelmet feltételez. A parancsnok szerint fontos az is, hogy a lakosság, a helyi vezetőkkel együtt egyeztessen a rendőrökkel, akik ha nem járnak kellő szigorral el, súlyos következményekkel is számolhatnak. Aron véleménye szerint a rendőrség koránt sem tehetetlen: a szolgálati pisztolyt indokolt esetben igénybe is veszik. A rendőrségi vezető úgy véli, hogy a jelenlegi rendszeren még módosítani is lehet, hiszen a belügyminisztérium által hozott intézkedések még nincsenek kőbe vésve. Az új, őrjáratozó rendszerben a rendőrség sokkal hatékonyabb is lehet: hiszen a járművek helyzetét GPS figyeli, így a beavatkozások gyorsabbakká válnak. A terménylopásokkal kapcsolatban Aron röviden csak annyit mondott, hogy az idén, lakossági bejelentés alapján 26 hasonló esetet oldottak meg. 

Hírek