Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Ünnep lovag játékokkal és mindennemű vigalmakkal

Ünnep lovag játékokkal és mindennemű vigalmakkal

2010. május 17., hétfő

Pénteken délután Erdővidék Múzeumában Tamás Sándor megyei tanács elnök erdélyi régitérképgyűjteményének kiállításával vette kezdetét a III. Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok.
 

Pénteken délután Erdővidék Múzeumában Tamás Sándor megyei tanács elnök erdélyi régitérképgyűjteményének kiállításával vette kezdetét a III. Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok.

A kiállított, XVI-XVIII. századbeli térképek Erdély zivataros múltjába kalauzolták a látogatókat, akik büszkén fedezhették fel azt, hogy Székelyföld neve már az egyik legrégebbi, Sebastian Münster német humanista teológus 1550-ből származó térképén is szerepel.


Szombaton délelőtt már történelmi helyszínen, a vargyasi Daniel-kastély udvarán folytatódott a rendezvény, ahol a szervezők nevében Hoffmann Edit, a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület munkatársa köszöntötte a vendégeket. Itt fogalmazódott meg a rendezvény célja is, amely a tartalmas szórakozás mellett Erdővidék két műemléképületének, a vargyasi és az olaszteleki Daniel-kastélynak a népszerűsítését is tartalmazta. A kastély jelenlegi tulajdonosának üdvözletét Kolumbán György, esztergomi önkormányzati képviselő tolmácsolta, de üdvözölte az egybegyűlteket Ilkei Ferenc vargyasi polgármester és Demeter László, Erdővidék Múzeumának igazgatója is. A budapesti Utcaszínház társulatának zenés toborzója és a Mátyás juhásza című bohózat után az ifjak a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány nemezsátra alá vonultak, ahol gyurmából készíthettek különböző tárgyakat, ugyanakkor kipróbálhatták a rongyszőnyegkészítést, gyöngyfűzést, és Homoki Gyula ólomkatonákból álló hadseregei révén a régi korok hadászati stratégiáiba is betekintést nyerhettek.

A legnépszerűbbek a kisújszállási Szabad Lovagok Rendjének középkori fegyver- és viseletbemutatója, valamint a lovagi játékok voltak. A hajító bárd, a kelevéz vagy az íj félelmetes fegyverek, erről győzte meg közönségét Pádár Gyula és csapata a lovagok rögtönzött vetélkedőin, a különböző fegyvernemekkel vívott párbajbemutatók során. A nap bővelkedett szórakozási lehetőségekben a régizene- koncerttől a néprajzi előadásig, de bemutatta bőrből készített remekműveit Kovács Béla bodosi szíjgyártó is. Omlós bodosi kürtőskalácsot is árultak. A rendezvény még javában zajlott lapzártánkkor az olaszteleki Daniel-kastélyban. Hangulatáról bővebben holnapi lapszámunkban olvashatnak.

Böjte Ferenc

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Hírek