Itt vagy: » Hírek » Új felszerelések a megyei sürgősségi ellátás számára

Új felszerelések a megyei sürgősségi ellátás számára

2012. május 16., szerda

Kovászna Megye Tanácsa szerdán, május 16-án, rendkívüli ülésen egyöntetűen elfogadta a 2011-es évi költségvetések végrehajtási számlájának jóváhagyására, valamint a megyei érdekeltségű közintézmények 2012-es évi költségvetésének kiigazításáról vonatkozó határozattervezetet.

Kovászna Megye Tanácsa szerdán, május 16-án, rendkívüli ülésen egyöntetűen elfogadta a 2011-es évi költségvetések végrehajtási számlájának jóváhagyására, valamint a megyei érdekeltségű közintézmények 2012-es évi költségvetésének kiigazításáról vonatkozó határozattervezetet. Ezt követően sajtótájékoztató keretén belül került sor a Sürgősségi Ellátás Korszerűsítése projekt, valamint a Megyeközi Stratégiai Együttműködés pályázata során zajlott képzések részeredményének bemutatására is.

A testületi ülésen a 2012-2013-as tanév Tej-kifli Programja keretében az egyes termékekre vonatkozó felső értékhatárok megállapításáról is döntött, ennek értelmében az egy gyerekre eső napi tejtermék értéke 0,61 lej, míg a péktermékek értékét 0,33 lej.
A tanács ülésén, valamint az azt követő sajtótájékoztatón is bemutatták a Megyeközi Stratégiai Együttműködés projekt részleteit, amely Kovászna és Hargita megye közös fejlesztési stratégiájának irányát határozza meg. Az ezzel kapcsolatos hatékonysági program jóváhagyására is sor került. Tóth Szabolcs a program Kovászna megyei koordinátora kifejtette „a pályázat célja Kovászna és Hargita megye közös fejlesztési stratégiájának és operatív programjának kidolgozása, hiszen ez elősegíti a két megye közigazgatásának együttműködését, valamint szakembereinek képzését. Fontosnak tartjuk, hiszen, a képzésen résztvevő kollégáink munkája, hozzáértése nagy segítséget jelenthet majd a 2014-2020-as uniós kiírások alkalmával, illetve azok minél nagyobb értékbeli lehívása szempontjából. A programban résztvevő, közigazgatásban dolgozó húsz személy két képzésen vett részt, amelyek célja a stratégiai tervezés elsajátítása volt, illetve azon elképzelések kidolgozása, amelyek a két megye prioritásait jelenthetik fejlesztési szempontból”.
A két megye partnerségében zajló pályázat összértéke több mint 800 000 lej, amely tetemes részét az Európai Szociális Alapból finanszírozzák, a fennmaradó összeget, 16 651 lejt pedig önkormányzati hozzájárulás útján.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Henning László megyei alelnök számolt be a Sürgősségi Ellátás Korszerűsítése projektről, amelynek keretében Kovászna megye
több mentő, illetve tűzoltó autóhoz jut az elkövetkező időszakban. „Ez év márciusától elkezdődtek a tevékenységek az új felszerelések a Sürgősségi Ellátás Korszerűsítésére elnevezésű projekt keretén belül. A projekt a Regionális Operatív Program 2007-2013 keretén belül nyert támogatást, és ennek haszonélvezői az ország Központi Fejlesztési Régiójának megyéi: Fehér-, Brassó-, Kovászna-, Hargita-, Maros- és Szeben megyék, ahol a Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségeinek, valamint az ezekhez tartozó SMURD egységeknek a felszerelése történik. A projekt értéke összesen 20 356 621,20 lej, amelyből megyénkre jutó rész 3,4 millió lej. Ebből az összegből 4 db. vízzel és habbal dolgozó kiskapacitású terepjárművet, 1 db. vízzel és habbal dolgozó nagykapacitású terepjárművet és 2 db. elsősegélynyújtáshoz szükséges mentőautót vásárolunk.” – részletezte a megyei alelnök.
A projekt keretén belül megvásárlásra kerülő speciális gépjárműveket a természeti csapások, ipari, biológiai, természetes személyek által okozott, tűz és erdőtűz okozta károk csökkentésére lehet majd felhasználni, még a nehezen elérhető területeken is, valamint az összes olyan sürgősségi esetben, amely orvosi ellátást igényel. A járművek vásárlása mellett a megyében további 86 szakember felkészítésére is áldoznak, akiket a speciális járművek használatára képeznek ki.

 

Hírek