Sunteți aici: » Știri

Știri

Județul Covasna are un nou partener instituțional extern: Raionul Cimișlia din Republica Moldova
Vineri, 9 septembrie 2022

În cadrul ședinței de vineri, 9 septembrie, Consiliul Județean Covasna a semnat un acord de cooperare cu Consiliul Raional Cimișlia din Republica Moldova, reprezentat printr-o delegație, condusă de Mihail Olărescu, președintele Raionului Cimișlia. Ședința a fost urmată de o conferință de presă, în cadrul căreia semnatarii au vorbit despre domeniile de colaborare, precum și despre avantajele reciproce pe care aceasta le va aduce.

La sfârșitul lucrărilor ședinței de vineri, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, și președintele Consiliului Raional Cimișlia (R. Moldova), Mihail Olărescu, au semnat un acord de cooperare, care reprezintă concretizarea unor demersuri și întâlniri oficiale, începute încă din toamna anului 2017 și derulate atât în județul Covasna, cât și la Cimișlia.

 

Programul „Școala după școală” continuă și în acest an
Luni, 5 septembrie 2022

Prin toate măsurile pe care le ia pentru îmbunătățirea calității vieții în mediul rural, Consiliul Județean Covasna urmărește să sprijine familiile covăsnene în asigurarea unui trai decent. În acest scop, autoritățile locale din mediul rural pot depune cereri de acordare de sprijin financiar pentru Programul „Școala după școală” și pentru anul școlar 2022-2023.

 

Bobocii primesc şi în acest an „Primul ghiozdan“
Miercuri, 31 august 2022

Miercuri, 31 august, în cadrul ședinței de început de an școlar, organizată la Liceul Teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, unde au participat directorii școlilor din județ, au fost distribuite rechizitele din cadrul programului „Primul Ghiozdan”.

„Primul ghiozdan” – cadoul pentru începutul anului școlar 2022-2023
Vineri, 19 august 2022

Consiliul Județean Covasna le oferă și în acest an un cadou pentru prima zi de școală elevilor care încep în toamnă clasa pregătitoare. Astfel, în cadrul programului „Primul ghiozdan”, 2148 de boboci se vor putea bucura de câteva articole de calitate care le vor fi utile în anul școlar 2022-2023.

Festivalul Kürtőskalács-ului revine în această toamnă
Joi, 18 august 2022

Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci ajunge anul acesta la cea de-a IV-a ediție, şi va avea loc în perioada 9-11 septembrie 2022. Programul acestei ediții este conceput pe două coordonate, una profesională și una artistică. Un element de noutate este acela că publicul participant la festival va avea prilejul de a gusta în premieră variante moderne, reinterpretate, ale celebrului kürtőskalács.

Finanțări considerabile pentru sportul de performanță din județ
Luni, 8 august 2022

Consiliul Județean Covasna a votat, în cadrul ședinței ordinare de luni, sumele care vor fi direcționate către sportul de performanță din județ. În baza prevederilor Legii educației fizice și sportului, patru asociații sportive care, în urma apelului lansat de C.J. Covasna, au depus cerere de finanțare, vor primi bani pentru programele inițiate.

„Cântă pădurea” – un proiect cultural inedit și non-invaziv, desfășurat în mijlocul pădurii
Luni, 25 iulie 2022

Un proiect inițiat încă din 2004 în Ungaria și ajuns în România, la Bihor, în 2014, ajunge în premieră și în Ținutul Secuiesc și Brașov, printr-un acord de colaborare între autoritățile locale ale județelor Covasna, Harghita și Brașov, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este vorba despre „Cântă pădurea”, un eveniment cultural non-invaziv, care presupune organizarea de plimbări, concerte și spectacole de teatru în diferite locații din mijlocul pădurii și care reprezintă și o oportunitate de educare a tinerelor generații în ceea ce privește raportarea la mediul înconjurător, în general, și la pădure, în special, precum și adoptarea unui stil de viață sustenabil. Evenimentul, cu acces gratuit, se va desfășura în perioada 2-4 septembrie în cele trei județe, locul de desfășurare în județul Covasna fiind baia populară Sütei din comuna Bodoc.

Mai sunt doar nouă zile până la închiderea recensământului: 15 noi puncte de recenzare asistată înființate în Județul Covasna
Vineri, 8 iulie 2022

Cu nouă zile înainte de încheierea celei de-a doua etape a recensământului, care se desfășoară pe teren, Bodor László, consilier în Cabinetul Președintelui Consiliului Județean Covasna, Dr. Ráduly István, prefectul Județului Covasna și Zsigmond József, consilier local, au susținut o conferință de presă pentru a vorbi despre provocările care vor apărea în perioada următoare în ceea ce privește participarea cetățenilor la recensământ. Astfel, pentru eficientizarea procesului de recenzare, începând din 8 iulie, se vor deschide 15 puncte fixe de recenzare asistată în localitățile: Sfântu Gheorghe, Covasna, Baraolt, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Chichiș, Turia, Estelnic și Barcani.

Proiect CJ: Castelul Mikó din Olteni, transformat în Muzeu Ecvestru Secuiesc
Luni, 27 iunie 2022

În cadrul ședinței Consiliului Județean Covasna, desfășurate luni, 27 iunie, a fost aprobată participarea Județului Covasna cu proiectul „Reabilitarea Castelului Mikó” la apelul de proiecte „Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Modernizarea /reabilitarea siturilor turistice”, finanțat din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență (PNRR), prin care Castelul Mikó din Olteni va deveni Muzeu Ecvestru Secuiesc. De asemenea, consilierii județeni au aprobat sprijinirea financiară a Festivalului-Concurs DbutanT, ediția a VII-a, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu”.

Viziune comună asupra viitorului și coeziunea comunității - principalele obiective ale Consiliului Județean Covasna
Vineri, 17 iunie 2022

Vineri, 17 iunie, în Sala „Gábor Áron” a Bibliotecii Județene „Bod Péter”, a avut loc ședința festivă organizată cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Covasna, la data de 17 iunie 1992, la care au participat aproximativ 100 de consilieri județeni, aleși în ultimii 30 de ani.

Programul celei de-a IV-a ediții a Concursului Internațional de Atelaj din Olteni
Miercuri, 8 iunie 2022

În perioada 24-26 iunie 2022, va avea loc cea de-a patra ediție a Concursului Internațional de Atelaj, care se va desfășura la Olteni. Până în prezent, în competiție s-au înscris 19 echipe din România și Ungaria. În programul evenimentului, pe lângă întrecerile concurenților, sunt incluse și programe artistice, stand up comedy, concerte, un târg de produse tradiționale și o insulă de aventură și echitație pentru cei mici.

A fost constituit Comitetul de Masiv pentru Grupa de Munți Sudică
Marți, 17 mai 2022

Marți, 17 mai, a fost constituit la Sfântu Gheorghe Comitetul de Masiv pentru Grupa de Munți Sudică, un grup de lucru care reunește 158 de unități administrative din județele Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova și Brașov. La întâlnirea în cadrul căreia a fost aprobat Regulamentului de organizare și funcționare a acestui organism, precum și componența consiliului director, pe lângă reprezentanții județului Covasna, au participat, și directoarea generală a Agenției Naționale a Zonei Montane, Veronica Țăran Baciu, și Aurel Simion, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La nivel național se vor constitui nouă astfel de comitete, pentru fiecare grupă de munți. Acestea au drept scop identificarea problemelor și creșterea nivelului de trai al locuitorilor din zona montană.

Consiliul Județean Covasna a identificat în premieră oportunități de finanțare din PNRR
Luni, 16 mai 2022

Pentru prima oară, Consiliul Județean Covasna a identificat noi oportunități de atragere de fonduri europene din PNRR, pentru o serie de proiecte necesare dezvoltării județului. În cadrul ședinței de consiliu de luni, 16 mai, au fost votate două proiecte pentru care se vor depune cereri de finanțare, însă consilierii județeni au mai adoptat și alte decizii importante de pe ordinea de zi.

800 de voluntari și 7000 de saci de deșeuri - Rezultatele acțiunii de curățenie de pe Râul Negru
Duminică, 15 mai 2022

800 de voluntari au participat, sâmbătă, la o amplă acțiune de curățenie pe malurile Râului Negru, între municipiul Tg. Secuiesc și comuna Chichiș, unde au fost strânși peste 7000 de saci de deșeuri. Acțiunea s-a desfășurat la inițiativa tinerilor din Lemnia și a UDMR Covasna, iar proiectul este parte din programul „Covasna Verde - Un ținut curat, un ținut bogat!”, lansat de Consiliul Județean Covasna.

 Amplă acțiune de curățenie în opt comune și un oraș de pe malurile Râului Negru
Marți, 10 mai 2022

La inițiativa tinerilor din Lemnia și a UDMR Covasna, sâmbătă, 14 mai, se organizează o amplă acțiune de curățenie pe malurile Râului Negru, între municipiul Tg. Secuiesc și comuna Chichiș. În cadrul acestei acțiuni, aproximativ 1000 de voluntari vor colecta deșeurile din opt comune și un oraș. Proiectul este parte din programul „Covasna Verde - Un ţinut curat, un ţinut bogat!”, lansat de Consiliul Județean Covasna. Anul acesta vor participa municipiul Tg. Secuiesc și comunele Ghelința, Cătălina, Zăbala, Brateș, Boroșneu, Reci, Ozun, Chichiș

Noi rectificări bugetare în ședința de joi a Consiliului Județean Covasna
Luni, 2 mai 2022

Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi, 28 aprilie 2022, într-o ședință ordinară, cu prezență fizică, care a avut loc la sediul instituției, în sala mare de ședințe. Cel mai important punct al ședinței l-a reprezentat rectificarea bugetară, însă pe ordinea de zi s-au aflat și alte subiecte precum o serie de aspecte organizatorice și detalii privind dezvoltările cu finanțare europeană și națională.

 

Virág Endre este noul director al Ansamblului de Dansuri „Háromszék”
Miercuri, 13 aprilie 2022

Consiliul Județean Covasna a organizat un concurs de proiecte de management pentru Ansamblul de Dansuri „Háromszék” – „Trei Scaune”. În urma examinării, comisia de evaluare l-a desemnat câștigător pe Virág Endre, care, începând din 14 aprilie, a preluat conducerea acestei importante și prestigioase instituţii de cultură.

Consiliul Județean a publicat lista proiectelor care primesc finanțare nerambursabilă în 2022
Vineri, 1 aprilie 2022

Anul acesta, 459 de proiecte vor primi finanțare din partea Consiliului Județean Covasna. În urma apelului lansat de instituție, au fost depuse 486 de cereri pentru finanțare, de către diverse ONG-uri și unități de cult. În cadrul ședinței de consiliu, din data de 1 aprilie 2022, au fost adoptate hotărârile privind finanțările nerambursabile.

Sprijin financiar mai mare în 2022 pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu
Miercuri, 30 martie 2022

În Secuime, Consiliul Județean Covasna alocă cea mai mare sumă pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu.

În 2022, Consiliul Județean Covasna va putea aloca sume mai mari pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu, prin prisma faptului că Guvernul asigură finanțarea centrelor pentru persoane adulte cu handicap. În Secuime, Consiliul Județean Covasna alocă cea mai mare sumă pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu.

Un nou avânt în procesul de dezvoltare județeană
Joi, 24 martie 2022

Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi, 24 martie 2022, într-o ședință ordinară cu prezență fizică, care a avut loc la sediul instituției, în sala mare de ședințe. Între principalele subiecte aflate pe ordinea de zi, s-au regăsit rectificarea bugetară, finanțarea mai multor proiecte de larg interes pentru județ.

Colaborare fructuoasă și de durată cu Fundația SERA ROMÂNIA în vederea implementării de proiecte sociale la nivel județean  
Miercuri, 23 martie 2022

Fundația SERA ROMÂNIA a derulat, începând încă din anii 1999-2000, o serie de proiecte sociale împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna (DGASPC Covasna) și Consiliul Județean Covasna. Pe fondul acestei colaborări de lungă durată, reprezentanții SERA însoțiți de finanțatorii lor din Franța, Asociația Care, s-au aflat la începutul săptămânii într-o vizită de lucru în județ, cu scopul continuării proiectelor de construcție a caselor de tip familial din Județul Covasna și al vizitării locațiilor care s-au dat în funcțiune în ultima perioadă, precum și pentru vizitarea unor familii sprijinite de fundație.

Campanii de promovare a turismului în țară și în străinătate
Joi, 3 martie 2022

În perioada 1-4 martie Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna – Visit Covasna a organizat un infotrip pentru agenții de turism turoperatoare, pentru partenerii lor agenții revânzătoare, și agenții organizatoare de evenimente din România.

84 de locuri de cazare pentru mamele cu copii din Ucraina, puse la dispoziție de Consiliul Județean Covasna
Marți, 1 martie 2022

În contextul războiului din Ucraina, care a forțat un număr foarte mare de civili să lase în urmă tot ce a însemnat până acum câteva zile viața lor și să se refugieze peste granițele țării, venind în România, Consiliul Județean Covasna s-a mobilizat pentru a se alătura efortului de întrajutorare depus de societatea civilă și de autoritățile din țară.

Noua Unitate de Primire Urgențe a Spitalului Județean va fi gata până la sfârșitul anului
Joi, 24 februarie 2022

Lucrările de modernizare și extindere a Unității de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe se vor finaliza până la sfârșitul anului 2022. Astfel, UPU va funcționa într-o clădire modernă, cu spații și echipamente noi, care îndeplinesc cerințele și normele actuale privind efectuarea serviciului de primire a pacienților cu urgențe medicale. În cadrul ședinței de consiliu de joi, 24 februarie, a fost adoptată hotărârea privind ajustarea prețurilor aferente materialelor de construcții pentru Contractul de achiziție publică pentru acest obiectiv de investiție. Ajustarea respectivă este o măsură necesară in contextul creșterii prețului de achiziție a materialelor de construcție.

Apel de concurs pentru finanțare de proiecte, lansat de Consiliul Județean Covasna
Vineri, 4 februarie 2022

Consiliul Județean Covasna invită ONG-urile și unitățile de cult să depună cerere de finanțare nerambursabilă pentru opt categorii de proiecte. Pot solicita finanțare nerambursabilă organizații ale societății civile, unități de cult, organizații de tineret și studențești, asociații pentru organizarea de programe culturale și de recreere și de evenimente, pentru editare de publicații, pentru cofinanțarea proiectelor care vizează portul popular, patrimoniul cultural și istoric, pentru proiecte sportive, dar și pentru asigurarea activității de asistență comunitară și pentru întreținerea, restaurarea bunurilor de patrimoniu aparținând cultelor religioase.

Consilierii județeni, alături de familiile din Comandău, rămase fără case în urma incendiului de duminică
Vineri, 28 ianuarie 2022

Conducerea  Consiliului Județean Covasna, împreună cu  toți consilierii județeni va face donații în bani de câte 1000 de lei fiecare pentru familiile din Comandău, ale căror case au fost mistuite de flăcările unui incendiu nemilos, duminică 23 ianuarie. Suma totală se ridică la 32.000 lei.

Numărul turiștilor din Județul Covasna a ajuns în 2021 la nivelul înregistrat înaintea pandemiei
Joi, 27 ianuarie 2022

În ciuda situației incerte generate de pandemie, turismul covăsnean a înregistrat o creștere semnificativă, potrivit raportului anual al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, întocmit pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

2022 – anul construirii în Județul Covasna
Joi, 27 ianuarie 2022

Consiliul Județean Covasna, reunit joi, 27 ianuarie, în ședința ordinară, desfășurată în comuna Sita Buzăului, a adoptat bugetul județului pentru anul 2022. Acesta se ridică la 89 milioane de euro, adică 445 milioane de lei, și este cel mai mare buget consolidat din ultimii 30 de ani.

 

A fost eliberat certificatul de urbanism pentru partea covăsneană a A13
Joi, 27 ianuarie 2022

Traseul autostrăzii Brașov-Sf. Gheorghe-Tg. Secuiesc-Bacău a fost finalizat. Astfel, din cei 162 km de autostrăzi, 76 km va traversa județul nostru. Pentru tronsonul din județul Covasna, Consiliul Județean Covasna a eliberat certificatul de urbanism, în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție.

Susținem dezvoltarea rurală
Joi, 13 ianuarie 2022

Consiliul Județean Covasna, în cadrul primei ședințe din anul 2022, organizată online joi, 13 ianuarie, a repartizat unităților administrativ-teritoriale din județ 32,9 milioane de lei. Este vorba despre fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean, reprezentând suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în cursul anului 2022.

Noutăți