Sunteți aici: » Știri

Știri

O sărbătoare demnă a kürtőskalács-ului – Weekendul deliciilor dulci la Sfântu Gheorghe
Luni, 16 septembrie 2019

Fără îndoială, cei mai gustoși cozonaci kürtős ai Ținutului Secuiesc au putut fi gustate în perioada 13-15 septembrie, în cadrul celei de-a 3-a ediție a manifestării „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”, care s-a desfășurat în centrul orașului Sfântu Gheorghe. La evenimentul de trei zile și-au vândut și și-au înscris produsele în concurs 14 firme producătoare de kürtőskalács din județele Harghita, Mureș și Covasna. Aroma caracteristică și ademenitoare a cozonacului a umplut piața, cozile fiind continuu în fața fiecărui stand.

Firma Vitos Kürtős din Sânmartin a câștigat titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”
Duminică, 15 septembrie 2019

Centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde se desfășoară cea de-a 3-a ediție a manifestării „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”, este plin, încă de la începutul evenimentului, aroma de zahăr caramelizat i-a scos în piață atât localnicii, cât și turiștii. Anul acesta 14 firme au intrat în competiție pentru titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc, 2019”, prin urmare, delicatesa emblematică a regiunii se poate cumpăra la 14 standuri.

Începe construirea școlii din Comandău
Sâmbătă, 14 septembrie 2019

Consiliul Județean Covasna a emis autorizația de construire pentru Școala Gimnazială „Horn Dávid” Comandău, care a fost mistuită de flăcări. Lucrările de construire a clădirii fără etaj, dezvoltată pe o suprafață de peste o mie de metri pătrați vor fi demarate pe data de 30 septembrie, de către executant, firma Baumeister.

Vineri se dă startul la cel mai dulce festival din Transilvania
Marți, 10 septembrie 2019

„Avem tot ce ne trebuie pentru ca cea de-a treia ediție a Festivalului Deliciilor Dulci să devină un eveniment cu sală plină și, potrivit previziunilor meteo, și vremea va ține cu noi” – a spus, în introducere, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, la conferința de presă de marți, prezentând totodată programul final al festivalului. Cea de-a treia ediție a Festivalului Deliciilor Dulci va începe vineri, 13 septembrie, la ora 18, dar cozonacul preferat al Ținutului Secuiesc va putea fi cumpărat începând cu după-masa. Vicepreședintele CJ Covasna a subliniat că, anul acesta, finanțarea festivalului va fi asigurată în mod egal de Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe.

Noul medic de familie și-a început activitatea în comunele Micfalău și Malnaș
Luni, 9 septembrie 2019

Sala de așteptare a cabinetului medical din Micfalău s-a umplut într-o fracțiune de secundă luni la prânz. După un an și jumătate, dr. Kovács Attila și soția sa, Cătălina, asistentă de laborator, primesc pacienții în acest centru medical reabilitat. Cuplul medical va avea program de lucru luni, marți și joi la Micfalău, iar miercuri și vineri la Malnaș.

Aproape patru milioane lei pentru sport
Sâmbătă, 7 septembrie 2019

În cadrul ședinței ordinare din luna septembrie, Consiliul Județean (CJ) Covasna a decis, printre altele, sprijinirea financiară a cluburilor sportive, în baza prevederilor Legii educației fizice și sportului. Consilierii județeni au aprobat în ședința de vineri dimineață cererea de finanțare a Asociației Clubul Sportiv de Hochei pe Gheață Királypingvinek (100.000 lei) și a Asociației Clubul Sportiv Hochei Bikák (60.000 lei), cereri prin care cele două asociații au solicitat finanțare pentru participarea la diferite concursuri și pregătirea noilor speranțe.

Judeţul Covasna,
Joi, 5 septembrie 2019

În ultimii șapte ani, Consiliul Județean Covasna a dăruit cadouri pentru un număr de peste 15 mii de elevi, prin programul „Primul ghiozdan”. Anul acesta peste două mii de elevi din clasele pregătitoare se bucură de ghiozdanele echipate cu rechizite școlare, care au fost predate joi, la Colegiul Național ”Székely Mikó”, directorilor instituțiilor școlare.

Înscrierile sunt încă deschise pentru primul maraton al județului
Marți, 3 septembrie 2019

Pe data de 22 septembrie, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna și Asociația Fitness Tribe organizează pentru prima oară în județ Maratonul Visit Covasna. Înscrierile la această competiție sportivă care leagă obiectivele turistice ale județului se fac până pe data de 12 septembrie, pe pagina de internet a evenimentului.

Pregătiri pentru sărbătoarea kürtőskalács-ului  - Festivalul Deliciilor Dulci, pentru a treia oară
Marți, 3 septembrie 2019

Cincisprezece echipe se vor întrece pentru titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc ”, în acest an, „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” se va desfășura în perioada 13-15 septembrie, în piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe. La conferința de presă susținută marți, organizatorii evenimentului au anunțat că, în cadrul evenimentului gastro-turistic cu durata de trei zile, și în acest an se va prepara cel mai lung cozonac kürtős, dar și kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic, Cofetăria Kürtőskalács din Budapesta va funcționa pe tot parcursul festivalului, iar pentru copii se va deschide „Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului”.

Programul „Primul ghiozdan” continuă și anul acesta - Peste două mii de pachete
Vineri, 16 august 2019

Ghiozdane cu etichetă de nume, separate pentru băieţi şi fete, având în interior creioane grafice și colorate, penare, cutii de sandwich, caiete vocabular (pentru însemnări către părinţi) – aceste rechizite utile alcătuiesc pachetul pregătit de administrația publică județeană, în cadrul programului „Primul ghiozdan”.

Tabără de educație ecologică din „Csipkés” Zăbala
Miercuri, 14 august 2019

Bucurându-se de un succes și interes constant, tabăra „Natura, izvorul vieții” a fost organizată pentru a treia oară în perioada 12–15 august.

Mulți tineri s-au prezentat la screening-ul de la comuna Boroșneu Mare
Marți, 6 august 2019

În aceste zile, cadrele medicale de la Spitalul „Hetényi Géza” au efectuat peste 1200 de teste de prevenție gratuite pentru aproximativ patru sute de locuitori, sub semnul cooperării între cele două județe înfrățite, Covasna și Jász-Nagykun-Szolnok (Ungaria).

Undă verde la nivel de comisie pentru raportul privind drepturile lingvistice  - Lansat la Bálványos, raportul a fost adoptat la Várpalota
Marți, 6 august 2019

Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei s-a întrunit la mijlocul lunii iunie, în ședință în teritoriu la Várpalota, în Ungaria, reuniune în cadrul căreia a fost adoptat și raportul privind drepturile lingvistice, lansat la Bálványos cu un an în urmă. După cum s-a afirmat, Congresul Autorităților Locale și Regionale dorește să consolideze democrația cu întocmirea raportului privind aplicarea drepturilor lingvistice în administrațiile locale.

Concursul cavalerilor focului în județul Covasna
Marți, 6 august 2019

Serviciul voluntar al pompierilor din satul Leț a fost cel care a câștigat, sâmbătă, Concursul profesional al serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, organizat la Reci. Echipa câștigătoare, care a fost recompensată cu un premiu în bani, în valoare de o mie de lei, va reprezenta județul Covasna la concursul regional al pompierilor voluntari, ce va avea loc în luna iulie, la Târgu Secuiesc.

Sprijinirea formațiilor de pompieri profesioniști și voluntari este o prioritate
Marți, 6 august 2019

Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat 200 mii lei din excedentul bugetar acumulat în anii precedenți, pentru ridicarea clădirii unității de pompieri din Baraolt și asigură câte 25 mii lei pentru modernizarea formațiilor de pompieri din mediul rural, prin Programului de dezvoltare rurală a județului – s-a afirmat joi, în cadrul ședinței ordinare din luna iunie.

Recuperare gratuită pentru copii și tineri cu handicap
Marți, 6 august 2019

Activități de dezvoltare a motricității, kinetoterapie, masaj, hidromasaj, activități de dezvoltare cognitivă, activități de dezvoltare a comunicării, activități de dezvoltare a autonomiei personale, terapie prin muzică și dans, acestea sunt serviciile de recuperare care servesc dezvoltării și vindecării copiilor și tinerilor cu dizabilități în noul centru de recuperare care a fost inaugurat vineri la Sfântu Gheorghe.

Zilele Ecvestre Covăsnene, un eveniment de succes
Marți, 6 august 2019

Campionatul internațional de atelaje cu doi cai, aflat la cea de-a doua ediție, care s-a desfășurat în acest weekend la Olteni, a fost câștigat de Rákóczi Gergő, care a concurat sub culorile Hergheliei Sâmbăta de Jos, respectiv Romsilva, și care a stabilit cel mai bun rezultat în clasamentul general. În competiție, care a constat din trei probe: dresaj/prezentare, maraton și obstacole, s-au înscris 14 echipaje din diferite părți ale țării.

Lucrări de prevenire a inundațiilor în județul Covasna
Marți, 6 august 2019

Pentru lucrări de consolidare a digurilor, de apărare și consolidare a malurilor, județul Covasna a primit 2,232 milioane lei, sumă ce a fost alocată din Fondul de intervenție la dispoziția guvernului. Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna va lansa procedura de achiziție publică pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundațiile din primăvară.

Sărbătoare comunitară axată pe valorile noastre  - Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai, pentru a doua oară
Marți, 6 august 2019

Pe data de 28 iulie, va fi organizează din nou, în centrul orașului Covasna, Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai care anul trecut a fost lansat ca un eveniment care contribuie la întărirea identității regionale. În cadrul evenimentului generatoare de valoare, vor defila și păstrătorii de tradiție care au participat la cea de-a X-a ediție a manifestării tradiționale „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna.

Dezvoltare rurală printr-o cooperare între autoritățile locale și județene
Marți, 6 august 2019


Un număr de șaisprezece unitățile administrativ teritoriale au depus, în ultimii trei luni, solicitări de finanțări nerambursabile din fonduri publice de la Consiliul Județean Covasna, pentru reabilitarea și modernizarera căminelor culturale. Ședința ordinară de consiliu județean din luna iulie a avut loc luni, cu această ocazie s-a suplimentat fondul pentru trei programele județene de dezvoltare locale, pentru a putea sprijini mai multe proiecte.

Trebuie investit suflet în reabilitarea Muzeului Național Secuiesc -  Lucrările de reabilitare vor fi executate de specialiști din județul Covasna
Marți, 6 august 2019

Luni, 22 iulie, s-a semnat contractul de achiziție publică de lucrări privind reabilitarea Muzeului Național Secuiesc, contract care conține proiectare, execuție și furnizare dotări. Astfel, începerea reabilitării ansamblului de clădire, monument de categoria A, se preconizează a fi la începutul anului 2020. Aceste lucrări trebuie să aibă suflet, așa cum și Muzeului Național Secuiesc are suflet – a subliniat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, cu ocazia semnării contractului, reamintind faptul că pentru lucrările de reabilitare finanțate prin Programul Operativ Regional, Consiliul Județean Covasna a organizat licitații publice de mai multe ori și, până la urmă, combinând proiectarea cu execuția, s-a găsit un constructor covăsnean care și-a asumat responsabilitatea pentru executarea acestor lucrări. „Contractul de astăzi nu este o sarcină simplă. Înseamnă mult mai mult, pentru că Muzeul Național Secuiesc este o instituție culturală simbolică pentru secui, deci este vorba și despre sentimente puternice. În această lucrare trebuie pus suflet!” – a arătat liderul CJ Covasna.

Zona Covasnei va găzdui manifestarea tradițională „Recutarea Husarilor”
Marți, 6 august 2019

Ajunsă la cea de-a IX-a ediție, „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna va debuta sâmbătă, la Reci, și se va încheia duminică, la Covasna, odată cu deschiderea oficială a Festivalului „Forgács“ din scaunul Orbai. În anul acesta se va organiza din nou Recutarea Husarilor, care este considerat unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale păstrătorilor de tradiții militare și ecvestre din Ținutul Secuiesc.

S-a deschis lada cu comorile artei populare din zona Covasna
Marți, 6 august 2019

Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai, care a avut loc duminică în orașul Covasna, a fost un eveniment de vară cu atmosferă prietenoasă și familiară, un eveniment care prezintă tradițiile populare secuiești din microregiune și oferă un bun prilej pentru localnici de a se întâlni, contribuind la amplificarea identității acestora și dezvoltarea comunității, dar în același timp, familiarizează turiștii care vin în vizită în stațiune cu bogata ladă a comorilor de artă populară secuiască specifică zonei. Momentul de deschidere a festivalului, organizat anul acesta pentru a doua oară, l-a reprezentat cea de-a IX-a ediție a manifestării tradiționale „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna. Pe parcursul zilei, festivalul din orașul Covasna a atras peste cinci mii de vizitatori.

Să creăm propria noastră farmacie de acasă
Marți, 18 iunie 2019

Cursul de plante medicinale care a avut loc în acest weekend, în organizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic, a tratat teme legate de existența fitoterapiei și practicile medicinei tradiționale. La cursul de pregătire teoretică și practică au participat patruzeci de persoane interesate din județele Covasna, Harghita și Sibiu.

Stimulente financiare pentru elevii premianți din județul Covasna
Vineri, 14 iunie 2019

Peste 600 de elevi și aproape 300 de profesori pregătitori vor primi stimulente financiare de la Consiliul Județean (CJ) Covasna pentru performanțele obținute la olimpiadele și competițiile sportive școlare de nivel județean. Vineri, elevii premianți și cadrele didactice pregătitoare de la Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc și-au preluat diplomele de apreciere și premiile în bani.

Screeningul medical gratuit va avea loc în satul Leț
Miercuri, 12 iunie 2019

Consiliul Județean Covasna va organiza, în perioada 17-21 iunie, un program gratuit de screening medical pentru locuitorii comunei Boroșneu Mare, sub semnul cooperării cu județul înfrățit Jász-Nagykun-Szolnok din Ungaria. Medicii specialiști din Ungaria vor efectua consultări și examinări gratuite în satul Leț.

Zilele Ecvestre Covăsnene la Olteni  - Cel mai mare eveniment ecvestru din Transilvania
Miercuri, 12 iunie 2019

Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean (CJ) Covasna și Federația Ecvestră Română organizează, în cadrul Zilelor Ecvestre Covăsnene, pe terenul de atelaje din Olteni, ediția a doua a Campionatului internațional de atelaje cu doi cai. În competiție s-au înscris până acum 14 atelaje din România.

Concurs de desene pentru școlari și preșcolari  - Alimentația sănătoasă trebuie începută de la vârste fragede
Marți, 11 iunie 2019

Consiliul Județean Covasna și Inspectoratul Școlar Județean Covasna au lansat apelul de participare la concursul de desene cu titlul „Să mâncăm sănătos!”. La program, care a avut ca scop atragerea atenției asupra importanței unei alimentații sănătoase încă din copilărie, au participat 4836 de preșcolari și elevi din 42 de instituții de învățământ.

Dacă e vară, e tabără!
Marți, 11 iunie 2019

Tabăra „Csipkés” de la Zăbala îi așteaptă pe tinerii din grupa de vârstă mai tânără, dornici de campare, cu un program diversificat.

Se acordă sprijin financiar pentru reconstruirea casei parohiale romano-catolice de la Bixad
Joi, 30 mai 2019

În data de 3 februarie, casa parohială romano-catolică de la Bixad a fost mistuită de flăcări, clădirea veche de peste o sută de ani a fost distrusă complet, Biserica romano-catolică și administrația publică locală au solicitat și au primit, sprijin material, Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat joi alocarea sumei de 300 mii lei din fondul anual destinat finanțărilor nerambursabile. Aceasta a fost decizia consilierilor județeni, luată în ședința ordinară de consiliu din luna mai care a avut loc în teritoriu, în comuna Bixad. În cadrul ședinței, a fost votat lista finală a organizațiilor societății civile și bisericești care vor beneficia de finanțări nerambursabile, dar s-au luat decizii, printre altele, și în privința unor probleme importante legate de sistemul de protecție al copilului și de spital.

Noutăți