Sunteți aici: » Știri

Știri

Locuitorii din regiune solicită completarea garniturilor trenurilor Corona și  Harghita - Semnăturile colectate au fost predate ministrului ungar responsabil, prezent la Tusványos
Luni, 30 iulie 2018

Restrângerea numărului de vagoane din garnitura trenurilor intercity Corona și Harghita, care se deplasează pe ruta Brașov – Ținutul Secuiesc – Budapesta reprezintă o chestiune comunitară, dat fiind faptul această decizie a Căilor Ferate Maghiare SRL (MÁV) este o măsură care afectează în mod negativ persoanele care aleg transportul feroviar.

Festival unic de artă populară la Covasna
Joi, 19 iulie 2018

Duminică, 29 iulie, la Covasna, se organizează pentru prima oară Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai. Scopul organizatorilor evenimentului, care îşi propune să prezinte meşteşugurile tradiţionale de altădată, este acela de a întări simţul identităţii localnicilor din zona Covasna, în acelaşi timp oferind turiştilor ocazia să facă o incursiune în viaţa, tradiţiile şi cultura secuilor.

Stup – Retrospectiva filmului documentar din Secuime Apel de participare
Vineri, 13 iulie 2018

Retrospectiva filmului documentar din Secuime, produsul unui parteneriat între Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Centrul Cultural Judeţean Harghita, a devenit deja un proiect de arte vizuale cu audienţă în rîndul artiştilor şi spectatorilor din zonă.

Sunetul tromboanelor în Ţinutul Conacelor
Miercuri, 11 iulie 2018

În perioada 26–27 iulie, Four Bones Quartet de la Budapesta, împreună cu percuţionistul Kovács Tamás „Tobzi”, vor face o vizită în două dintre castele cu atmosferă nobiliară din judeţul Covasna.

În judeţul Covasna este în continuare stare de alertă – acum inundaţiile ameninţă zona Baraoltului
Luni, 2 iulie 2018

În urma inundaţiilor, în judeţul Covasna au fost afectate în total 24 de localităţi, însă pericolul nu a trecut, deoarece în următorii 24 de ore, pe teritoriul județului, viitura se va propaga pe sectorul inferior al Oltului, în zona Baraolt. Evaluarea pagubelor provocate de inundaţiile din acest sfârşit de săptămână a fost deja începută.

Curtea de Apel a decis împotriva lui Dan Tanasă  - Recursul formulat de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a fost admis
Sâmbătă, 30 iunie 2018

Procesul pentru inscripţia „Megyeháza”, intentat de către Asociaţia Civică Pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, împotriva lui Tamás Sándor şi a CJ Covasna, s-a terminat definitiv.

Primul Campionatul Internaţional de Atelaje cu Doi Cai, organizat la Olteni
Miercuri, 27 iunie 2018

Campionatul Internaţional de Atelaje cu Doi Cai se organizează prima oară pe terenul de la Olteni, în perioada 6-8 iulie a.c. La evenimentul organizat de către Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna și Federația Ecvestră Română, au fost înscrise până în prezent 15 atelaje din România.

Sub semnul Centenarului Marii Uniri – Turneu prin ţară cu poveşti despre tradiţie şi diversitate, purtate în culorile unor piese de mobilier pictat din judeţul Covasna
Marți, 26 iunie 2018

„Anul Centenarului ne oferă o excelentă ocazie să arătăm ce anume a dat României această regiune, în ultimii 100 de ani. În acest sens, am conceput proiecte culturale care confirmă faptul că, după 50 de ani de activitate, Şcoala Populară îşi continuă misiunea de a păstra şi duce mai departe tradiţiile şi valorile din Curbura Carpaţilor, în toată diversitatea lor, respectiv de a le promova mai ales în rândul celor ce nu cunosc spaţiul nostru cultural” – a afirmat Gáj Nándor, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Sfântu Gheorghe, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Covasna.

Elevii claselor pregătitoare vor primi şi anul acesta ghiozdane cu rechizite școlare
Luni, 25 iunie 2018

Acum zece ani a fost ales pentru prima oară preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, iar actualul Consiliului Judeţean şi-a început activitatea aproape acum doi ani – a spus Tamás Sándor în introducerea discursului său la şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean ce a avut loc luni, la Casa comunitară din Sânzieni. Preşedintele CJ le-a mulţumit consilierilor judeţeni, primarilor şi colegilor de muncă pentru activitatea comună, desfăşurată în ultima perioadă.

Valorile Ţinutului Secuiesc, promovate la Manchester  - Operetă, dansuri populare şi muzică celtic/irish punk din Covasna
Duminică, 24 iunie 2018

La cea de-a doua ediţie a Festivalului Góbéfest din Manchester, judeţul Covasna a fost prezent cu producţii culturale, reprezentând diferite genuri muzicale şi artistice. Ambasadorii culturali ai Ţinutului Secuiesc au cucerit a doua oară centrul Manchesterului, festivalul a avut peste zece mii de participanți.

Şcoala Populară de Arte şi Meserii lansează un curs de Lightroom
Joi, 14 iunie 2018

Lightroom este un program de calculator utilizat de fotografi amatori şi profesionişti, cu ajutorul căruia organizarea, editarea și indexarea fotografiilor se poate realiza repede şi într-un mod eficient.

Fără planificare nu există viitor
Joi, 14 iunie 2018

În cadrul conferinţei ce a avut loc joi, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, şi care a făcut parte din programul european pentru dezvoltarea tinerilor antreprenori StartUp Now!, a fost prezentată o viziune proiectată asupra dezvoltării economice a județului pentru perioada 2020-2030.

Satul mutat la oraş, pentru a treia oară
Duminică, 10 iunie 2018

Pentru o zi, satul „s-a mutat” pentru a treia oară la oraş în Sfântu Gheorghe, iar anul acesta, festivalul Agrofest a contribuit la consolidarea programului Transylvanian BBQ Festival. Mai multe mii de persoane s-au perindat duminică prin parcarea din faţa fostului Hotel Bodoc, unde a fost amenajat un loc de mângâiat animale, cei interesaţi au putut afla despre modul în care se îngrijesc bovinele, dar şi despre secretele profesionale în ceea ce priveşte mulsul vacilor şi tunsul oilor, dar, spre marea bucurie a copiilor, s-a organizat şi un concurs de abilitate pentru câini şi vizitatorii au putut încerca să conducă un tractor adevărat. Nu a lipsit nici târgul produselor locale, iar la standuri cumpărătorii au fost invitaţi cu căldură să descopere aromele locale.

Întrecerea smokerelor
Duminică, 10 iunie 2018

Un concurs misterios, dar cu atât mai interesant, a avut loc în acest weekend în centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Şase echipe s-au întrecut în concursul neoficial barbecue care s-a derulat conform Regulamentului Kansas City Barbeque Society (KCBS). Marele premiu a fost câştigat de echipa Bodrog Smoker BBQ, din Ungaria, dar nici concurenţii locali nu aveau de ce să se ruşineze, pentru că echipele GADO şi InDivino BBQ din Sfântu Gheorghe s-au clasat pe locul doi, respectiv trei după rezultatele generale.

La Sfântu Gheorghe s-au gustat burgeri cu carne de urs
Sâmbătă, 9 iunie 2018

Sâmbătă, pe terasa INdiVINO Wine & BBQ, organizatorii festivalului barbecue, au oferit reprezentanţilor presei burgeri cu carne de urs marinată în ulei de măsline cu rozmarin şi merişoare. Lângă carnea de urs care a fost gătită timp de 8 ore, la 110 grade, apoi afumată în smoker, fiind marinată între timp în unt şi miere, au fost oferite cartofi confiaţi.

Conectăm zona Buzaielor cu zona Covasnei- Modernizarea drumului judeţean între Boroșneu Mare şi Întorsura Buzăului demarează în luna iulie
Vineri, 8 iunie 2018

Vineri, la Valea Mare a avut semnarea contractului de execuţie privind modernizarea drumului județean 121A, dintre localităţile Boroșneu Mare şi Întorsura Buzăului şi care leagă zona Întorsurii Buzăului de judeţul Covasna. Lucrările ar putea fi demarate în luna iulie.

Răsfăţ culinar cu carne de urs  - Şapte echipe concurente s-au înscris la prima ediţie a Transylvanian BBQ Festival
Joi, 7 iunie 2018

Încă de la prima ediţie există un mare interes din partea echipelor BBQ din România şi Ungaria faţă de primul festival barbecue, eveniment care va fi găzduit de centrul municipiului Sfântu Gheorghe. La întrecerea neoficială care va desfăşura conform regulamentelor Kansas City Barbeque Society (KCBS), echipele vor concura la cinci categorii.

Din toamnă, o nouă sesiune de cursuri pentru construirea de case ecologice din baloturi de paie
Luni, 4 iunie 2018

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic a apreciat prima sesiune de cursuri pentru construirea de case ecologice din baloturi de paie ca fiind un eveniment de succes. La cursul intensiv teoretic şi practic pentru construirea de case din baloturi de paie, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii, 60 de persoane şi-au însuşit cunoştinţe privind construirea caselor ecologice.

Festivalul Barbecue, în acest sfârşit de săptămână, la Sfântu Gheorghe
Luni, 4 iunie 2018

Adevărate specialităţi culinare, produse de calitate, o cavalcadă a gusturilor locale, o mulţime de activităţi pentru familii şi concerte – de asta vor avea parte participanţii primei ediţii a Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest, eveniment ce va avea loc la Sfântu Gheorghe, în acest sfârşit de săptămâna.

Tamás Sándor: România este țara noastră, a tuturor celor care trăim aici, pe aceste meleaguri
Joi, 31 mai 2018

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a salutat participanții la conferință în calitate de gazdă a evenimentului. În cuvântul său de deschidere, președintele Consiliului Județean Covasna a precizat că 75% din populația celor trei județe din Ținutul Secuiesc, Mureș, Harghita și Covasna este de naționalitate maghiară.

Un raport european privind aplicarea drepturilor lingvistice în administrația publică locală și regională va fi elaborat până la jumătatea lui 2019
Joi, 31 mai 2018

În următoarele 18 luni va fi elaborat un raport european privind folosirea limbii materne în administrația publică locală și regională – a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, în cadrul unei conferințe de presă la care au fost evaluate rezultatele reuniunii organizată în aceste zile de Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și CJ Covasna la Băile Bálványos, la care au participat reprezentanții administrațiilor publice locale și regionale din 47 state membre ale Consiliului Europei.

Reprezentanții regiunilor europene vor să afle detalii în legătură cu respectarea drepturilor comunitare în  Ținutul Secuiesc
Miercuri, 30 mai 2018

Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei s-a reunit la Băile Bálványos

Vineri, 25 mai 2018

Liderii Consiliului Județean Covasna îl invită în Ținutul Secuiesc pe Marius Pașcan, deputat PMP Mureș care, într-o declarație politică făcută de la tribuna Camerei Deputaților, i-a acuzat pe președintele CJ Covasna Tamás Sándor și pe vicepreședintele CJ Covasna Grüman Róbert că împreună complotează, din interior, la disoluția statului român. O acuzație la care Marius Pașcan a ajuns ca urmare a faptului că liderii covăsneni au îndrăznit să invite Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei la Băile Bálványos, unde instituția europeană să își țină reuniunea, în perioada 30-31 mai 2018.

Dezvoltare coordonată în zona orașului Covasna
Joi, 24 mai 2018

Lansăm cea mai mare dezvoltare infrastructurală coordonată din ultimii 50 de ani în această microregiune – a accentuat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, în cadrul şedinţei ordinare, prezentând programul de modernizare a microregiunii Covasna. CJ Covasna şi-a ţinut şedinţa ordinară a lunii mai în comuna Zagon.

Un vis devenit realitate - A luat sfârşit Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai
Duminică, 20 mai 2018

S-au încheiat cele trei zile de concurs de înaltă calitate de la Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai organizat pe terenul de atelaje din localitatea Olteni. La această competiţie au fost înscrise 12 atelaje cu doi cai, dar şi un atelaj cu patru cai. După cumularea rezultatelor celor trei probe de concurs, dresaj, maraton şi obstacole, covăsneanul Bartha Eduárd – care deţine şi un titlu de campion mondial la obstacole – s-a dovedit a fi cel mai bun în proba de obstacole.

Utilizarea limbii materne – experienţe la faţa locului  Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei își ține reuniunea la Băile Bálványos
Joi, 17 mai 2018

Problema utilizării limbilor în administrațiile locale nu este doar o chestiune de naționalitate, ci și una profesională, scopul este clar: limba maghiară să devină oficială în Ţinutul Secuiesc, alături de limba română – s-a afirmat în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc la Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, legat de reuniunea de la sfârşitul lunii mai a Comisiei de specialitate din cadrul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Primul Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest
Miercuri, 16 mai 2018

Centrul municipiului Sfântu Gheorghe va găzdui, în perioada 8-10 iunie 2018, primul festival naţional barbecue, care se va desfăşura sub denumirea Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest.

Concurs național şi internaţional de atelaje
Joi, 10 mai 2018

Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local al comunei Bodoc și Federația Ecvestră Română organizează, în perioada 17–20 mai 2018, pe terenul din localitatea Olteni, primul Campionat național de atelaje cu doi cai din acest an.

Judeţul Covasna solicită bani de la guvern pentru remedierea daunelor produse de inundaţii
Miercuri, 9 mai 2018

În judeţul Covasna ar fi nevoie de 11,5 mil. lei pentru reconstruirea infrastructurii rutiere, a drumurilor şi a podurilor deteriorate de inundaţiile de primăvară. În acest sens, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, împreună cu Prefectura Covasna, au elaborat un proiect de hotărâre a Guvernului în care sunt enumerate concret lucrările necesare.

Educaţie ecologică pentru protecţia plaiului natal - Sistemul de management integrat al deșeurilor funcţionează eficient  
Marți, 8 mai 2018

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a încheiat în mod definitiv realizarea proiectului ”Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna”, fiind primul şi singurul judeţ din Regiunea de Dezvoltare Centru unde sistemul funcţionează deja cu succes de jumătate de an – au anunţat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna şi Ambrus József, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD), în cadrul conferinţei de presă de marţi.

Noutăți