Itt vagy: » Hírek

Hírek

15,9 millió lej Háromszéknek
2021. december 21., kedd

Kovászna megye 15,9 millió lejt kapott a kormány tartalékalapjából, az összeget beruházásokra és folyó költségekre fordítják a helyi önkormányzatok.

Együttműködés, pénzügyi szolidaritás Háromszéken
2021. december 16., csütörtök

Eskületétel, az új Potsa-terv elfogadása, költségvetés-kiigazítás szerepelt többek között a napirenden a csütörtöki tanácsülésen, amelyet ezúttal személyes jelenléttel tartottak a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Háromszék, az ország legjobb SPA desztinációja
2021. december 13., hétfő

Vasárnap Brassópojánán került sor a Termalia 2021 díjátadó gálára, amely a romániai SPA- és gyógyturizmus referenciaeseménye. Szakértők, SPA szolgáltatást nyújtók és a medical spa iparág kulcsembereinek találkozóhelye, amely egyben világszínvonalú elismerésnek is örvend, hiszen a Spa Világszervezet (World Spa Organization) védnökségét élvezi. A nagyközönség részéről érkezett jelölés, valamint a szakértőkből álló zsűri értékelése alapján Háromszék elnyerte a 2021-es legjobb hazai spa turisztikai célpontja (Best spa destination 2021) díjat. A zsűrizés során olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint a szakmai hírnév, a közösség, felhasználói élmények és értékelések.

Működnek az új lakásotthonok Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón
2021. december 7., kedd

Belakták a gyerekek a Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón épített új, családi típusú otthonokat, és ezzel lezárult az oltszemi elhelyezési központ átszervezése.

Sikeres Zöld Péntek Háromszéken
2021. december 6., hétfő

Kovászna Megye Tanácsánál lelkes csapat csatlakozott a környezetvédelmi minisztérium Zöld Péntek kezdeményezéséhez, ennek eredményeképpen az elmúlt 36 hét alatt több mint ötven kolléga 1220 km-t tett meg gyalogosan és biciklivel. Hétfőn Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter jelenlétében zárták a zöld gondolkodást ösztönző programot.

Különleges karácsonyvárás a megyei tanácsnál
2021. december 2., csütörtök

Felgyúlt az első adventi fény Kovászna Megye Tanácsának ablakában. Az élő adventi kalendárium révén december 1-jétől kezdődően egészen 24-ig minden nap 17 órakor ünneplőbe öltözik a megyei önkormányzat épülete.

Gyarapítjuk a megye vagyonát
2021. november 26., péntek

Költségvetési, vagyongazdálkodási, szervezési kérdések szerepeltek Kovászna Megye Tanácsának csütörtöki, online tartott gyűlésén.

Háromszéken felkészülten várják a telet
2021. november 20., szombat

A Kovászna megyei Út és Híd Rt. biztosítja ezen a télen is a megyei utak téli karbantartását. A Kovászna Megye Tanácsának önkormányzat alárendeltségébe tartozó vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, innen indítják a gépeket, amikor az időjárás megköveteli.

Kilenc megyei útszakasz korszerűsítésére pályáznak Háromszéken az Anghel Saligny-programból
2021. november 4., csütörtök

Azonnali rendkívüli ülést hívott össze csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa, amely arról döntött, hogy kilenc megyei útszakasz felújítására igényelnek finanszírozást az Anghel Saligny-programból. Kovászna megye összesen 362 millió lej értékben állított össze pályázatot.  

A Magyar Kormány újabb adománya érkezett Háromszékre
2021. október 29., péntek

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház, valamint a Baróti Városi Kórház részesült abból az adományból, amelyet a napokban juttatott Magyarország Kormánya Erdélybe. Az anyaország 20 erdélyi kórháznak küldött lélegeztetőgépeket, noninvazív lélegeztetéshez szükséges maszkot és Favipiravir gyógyszert.

Felkészülten az új pályázati időszakra
2021. október 22., péntek

Önkormányzati vezetőkként az a feladatunk, hogy előkészítsük és kidolgozzuk a fejlesztési terveket, hogy amikor pályázati lehetőségek nyílnak, tudjunk finanszírozást kérni” – vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azokat a találkozókat, amelyeken Hegedüs Csilla államtitkár ismertette az országos helyreállítási terv nyújtotta lehetőségeket. Csütörtökön a kézdiszéki és orbaiszéki, pénteken az erdővidéki és sepsiszéki önkormányzatok képviselőinek mutatták be a helyreállítási terv céljait, támogatási területeit.

Előrelátó ervezés és következetes fejlesztés Háromszéken
2021. október 21., csütörtök

Költségvetéskiigazítás, fejlesztések az Anghel Saligny-program keretében, ingatlanvásárlás – ezek voltak a fontosabb témák a csütörtöki tanácsülésen, amelyet a járványhelyzet miatt ismét online tartott meg Kovászna Megye Tanácsa.

Árkiigazításokról döntöttek
2021. október 4., hétfő

Hétfőn azonnali rendkívüli tanácsülést tartott Kovászna Megye Tanácsa, amely több fontos közberuházás szerződésben foglalt árait módosította. Az építkezési anyagok árának kiigazítására egy kormányrendelet ad lehetőséget, a Fejlesztési Minisztérium ezzel kapcsolatos határideje október 5-én jár le – indokolta a rendkívüli ülést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.   

Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! – Gróf Mikó Imre magánlevelezéséből jelent meg kötet
2021. október 3., vasárnap

Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! címmel jelent meg Gróf Mikó Imre és felesége, Rhédey Mária grófnő leveleskönyve 1848-1849-ből. A kézirat több szempontból is izgalmas a magyar történelem egyik legjelentősebb és legizgalmasabb két évében, 1848-49-ben keletkezett, valamint gróf Mikó Imre, akit sokoldalú társadalmi és kulturális tevékenysége miatt már a kortársak is „Erdély Széchenyijeként" emlegették, közéleti szereplőként és magánemberként is megnyilatkozik az írásokban. A kötetet szombaton, Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében mutatták be.

Hivatalos Kovászna megye zászlaja
2021. október 1., péntek

Szeptember 30-tól hivatalosan lobog Kovászna megye címeres zászlaja. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtökön kitűzte a megyeházára a most már hivatalosan használható lobogót. A kormány szeptember 15-én fogadta el az erre vonatkozó határozatot, ami szeptember 29-én meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.  

Költségvetéskiigazítás a napirenden
2021. szeptember 27., hétfő

Költségvetéskiigazítás miatt ült össze pénteken reggel Kovászna Megye Tanácsa. A hozzáadott értékadóból származó visszaosztások nyomán Kovászna megye 978 ezer lejt kapott célirányos kiadásokra, illetve 2,3 millió lejt a megyei utak karbantartására. A jövedelemadóból visszaosztott összegekből a megye 907 ezer lejt kapott, míg a helyi költségvetések kiegyensúlyozására 127 ezer lejt utaltak.

Újra lesz kürtőskalács-ünnep
2021. szeptember 23., csütörtök

Egy év kényszerkihagyás után újra ropogós dorongos sütemények illata lengi be Sepsiszentgyörgy főterét a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, október 2-3. között.

A rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett vásár, kulturális és szabadidős, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Európai támogatás a koronavírus-járvány hatékonyabb kezelésére és az intenzív terápiás ellátás fejlesztésére
2021. szeptember 15., szerda

Hat intenzív terápiás ággyal, tíz új lélegeztetőgéppel és további intenzív terápiás készülékekkel bővült a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felszereltsége egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. A Nagyinfrastruktúra Programon keresztül kapott 13,8 millió lejes támogatásban azért részesülhetett a sepsiszentgyörgyi megyei kórház, mert Covid-kórházként és háttérkórházként működik.

Gyarapodó Háromszék – Mikóújfaluban ülésezett Kovászna Megye Tanácsa
2021. szeptember 15., szerda

Folytatja kihelyezett üléseinek sorát Kovászna Megye Tanácsa, ezúttal Mikóújfaluban ülésezett a testület. A megyei tanácsosok megyevagyoni és szervezési kérdésekről döntöttek, ugyanakkor egészségügyi stratégiával és infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatosan is.

 

Háromszék gyógyászati erőforrásait népszerűsítő press-trip
2021. szeptember 13., hétfő

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület kihasználva a megye nyújtotta lehetőségeket folytatja a térséget népszerűsítő tevékenységeit, kihangsúlyozva Háromszék gyógyászati erőforrásait. Az egyesület a megyébe érkező közel húsz bukaresti újságírónak és véleményformálónak nyújt hasznos programot szeptember 16-19. között.

Komandón a Természet az élet forrása táborunk
2021. szeptember 8., szerda

Habár az egészségügyi világjárvány miatt egy esztendő kimaradt, ebben az évben is nagy népszerűségnek örvendett a Természet az élet forrása elnevezésű tábor, amit az idén 5. alkalommal szeptember 6-8. között szerveztek meg és amelynek a Művészeti és Népiskola által működtetett komandói tábor adott otthont.

Tele iskolatáska a háromszéki előkészítősöknek
2021. szeptember 8., szerda

Idén 2178 előkészítő osztályos diák kezdi a tanévet tele hátizsákkal Kovászna Megye Tanácsa Iskolatáska programjának köszönhetően. A külön lányoknak és külön fiúknak szóló, névcédulával ellátott iskolatáska grafit és színes ceruzát, tolltartót, szendvicses dobozt és kulacsot tartalmaz.

500 háromszéki diák a Meleg ebéd programban
2021. szeptember 1., szerda

A 2021-2022-es tanévben Kovászna megye hatmillió lejt fordít a tej-kifli-alma programra, ugyanakkor a megyéből három község részt vesz abban a kísérleti programban, amely meleg ebédet biztosít az iskolásoknak.

Idén is kapnak iskolatáska csomagot az előkészítősök
2021. augusztus 31., kedd

Kovászna Megye Tanácsa Iskolatáska programja révén 2178 előkészítős kisdiáknak biztosít tanfelszereléssel ellátott iskolatáskát a 2021-2022-es tanévre. A csomag ez alkalommal is külön lányoknak és külön fiúknak szóló, névcédulával ellátott minőségi iskolatáskát, grafit és színes ceruzát, tolltartót, szendvicses dobozt és kulacsot tartalmaz.

 

Ifjúsági terek létrehozását támogatjuk
2021. augusztus 19., csütörtök

Az ifjúság javát szolgáló megyei fejlesztési programot fogadott el Kovászna Megye Tanácsa, mely szerdán Gelencén tartott kihelyezett ülést. Az önkormányzatnak ez a tizedik megyei finanszírozású fejlesztési programja.

Helyi és megyei együttműködés hoz fejlődést
2021. augusztus 18., szerda

Nem véletlenül tartjuk Gelencén a megyei tanács augusztusi ülését. Azért jöttünk ide, mert Gelence Ilyés Botond polgármester vezetésével a hangsúlyos fejlődés útjára lépett. Ez a község is jó példája annak, hogy a helyi és megyei együttműködés fejlődést hoz” – vezette fel szerdán a kihelyezett tanácsülést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az ülést megelőzően a tanácsosok néhány olyan beruházást is megtekintettek, amelyek megyei önkormányzati támogatással jöhettek létre.

Székelyföld erejét a gazdák adják - Hagyományos aratóünnepet tartottak Csernátonban
2021. augusztus 14., szombat

Jó hangulatban, serényen dolgoztak szombaton reggel Csernátonban az András Péter által felajánlott búzatáblánál az aratók, akik hagyományosan, kankóval felszerelt kaszával vágták a rendet, majd kévébe kötötték és kalangyába rakták a levágott kalászokat. A hagyományos aratóünnepet első alkalommal szervezte meg a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete partnerségben Kovászna Megye Tanácsával, a LAM Alapítvánnyal és Csernáton Község Polgármesteri Hivatalával.

 

Kiemelt támogatás a háromszéki sportolóknak
2021. július 23., péntek

Rendhagyó módon a kézdivásárhelyi Vigadóban tartotta csütörtökön soros ülését Kovászna Megye Tanácsa. A helyszínválasztás nem véletlen, ugyanis a megyei önkormányzat idén támogatja Kézdivásárhely meghatározó kulturális intézményét.

Megnyílt Erdővidék turisztikai információs irodája
2021. július 15., csütörtök

Mától a térségbe látogatók rendelkezésére áll az erdővidéki turisztikai információs iroda, amely Barót központjában, a Diákdomb szomszédságában, a Kossuth Lajos utca 142-es szám alatt található. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a megyei és a baróti önkormányzat által közösen létesített központ keddtől péntekig, 10 és 16 óra között várja az érdeklődő turistákat.

Véget ért a harmadik nemzetközi fogathajtó verseny
2021. július 5., hétfő

Az eddigi legszínvonalasabb fogathajtó versenyt láthatta a közönség az oltszemi pályán, hiszen a mezőnyt egy magyarországi fogat és az ország legjobbjai erősítették. A benevezett 18 fogat közül a díj-, akadály- és maratonhajtás összesített eredménye alapján Bartha Eduárd, a kökösi Lipicai Lovas Klub versenyzője bizonyult a legjobbnak.

Hírek