Itt vagy: » Hírek

Hírek

Előrelátó ervezés és következetes fejlesztés Háromszéken
2021. október 21., csütörtök

Költségvetéskiigazítás, fejlesztések az Anghel Saligny-program keretében, ingatlanvásárlás – ezek voltak a fontosabb témák a csütörtöki tanácsülésen, amelyet a járványhelyzet miatt ismét online tartott meg Kovászna Megye Tanácsa.

Árkiigazításokról döntöttek
2021. október 4., hétfő

Hétfőn azonnali rendkívüli tanácsülést tartott Kovászna Megye Tanácsa, amely több fontos közberuházás szerződésben foglalt árait módosította. Az építkezési anyagok árának kiigazítására egy kormányrendelet ad lehetőséget, a Fejlesztési Minisztérium ezzel kapcsolatos határideje október 5-én jár le – indokolta a rendkívüli ülést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.   

Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! – Gróf Mikó Imre magánlevelezéséből jelent meg kötet
2021. október 3., vasárnap

Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! címmel jelent meg Gróf Mikó Imre és felesége, Rhédey Mária grófnő leveleskönyve 1848-1849-ből. A kézirat több szempontból is izgalmas a magyar történelem egyik legjelentősebb és legizgalmasabb két évében, 1848-49-ben keletkezett, valamint gróf Mikó Imre, akit sokoldalú társadalmi és kulturális tevékenysége miatt már a kortársak is „Erdély Széchenyijeként" emlegették, közéleti szereplőként és magánemberként is megnyilatkozik az írásokban. A kötetet szombaton, Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében mutatták be.

Hivatalos Kovászna megye zászlaja
2021. október 1., péntek

Szeptember 30-tól hivatalosan lobog Kovászna megye címeres zászlaja. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtökön kitűzte a megyeházára a most már hivatalosan használható lobogót. A kormány szeptember 15-én fogadta el az erre vonatkozó határozatot, ami szeptember 29-én meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.  

Költségvetéskiigazítás a napirenden
2021. szeptember 27., hétfő

Költségvetéskiigazítás miatt ült össze pénteken reggel Kovászna Megye Tanácsa. A hozzáadott értékadóból származó visszaosztások nyomán Kovászna megye 978 ezer lejt kapott célirányos kiadásokra, illetve 2,3 millió lejt a megyei utak karbantartására. A jövedelemadóból visszaosztott összegekből a megye 907 ezer lejt kapott, míg a helyi költségvetések kiegyensúlyozására 127 ezer lejt utaltak.

Újra lesz kürtőskalács-ünnep
2021. szeptember 23., csütörtök

Egy év kényszerkihagyás után újra ropogós dorongos sütemények illata lengi be Sepsiszentgyörgy főterét a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, október 2-3. között.

A rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett vásár, kulturális és szabadidős, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Európai támogatás a koronavírus-járvány hatékonyabb kezelésére és az intenzív terápiás ellátás fejlesztésére
2021. szeptember 15., szerda

Hat intenzív terápiás ággyal, tíz új lélegeztetőgéppel és további intenzív terápiás készülékekkel bővült a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felszereltsége egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. A Nagyinfrastruktúra Programon keresztül kapott 13,8 millió lejes támogatásban azért részesülhetett a sepsiszentgyörgyi megyei kórház, mert Covid-kórházként és háttérkórházként működik.

Gyarapodó Háromszék – Mikóújfaluban ülésezett Kovászna Megye Tanácsa
2021. szeptember 15., szerda

Folytatja kihelyezett üléseinek sorát Kovászna Megye Tanácsa, ezúttal Mikóújfaluban ülésezett a testület. A megyei tanácsosok megyevagyoni és szervezési kérdésekről döntöttek, ugyanakkor egészségügyi stratégiával és infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatosan is.

 

Háromszék gyógyászati erőforrásait népszerűsítő press-trip
2021. szeptember 13., hétfő

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület kihasználva a megye nyújtotta lehetőségeket folytatja a térséget népszerűsítő tevékenységeit, kihangsúlyozva Háromszék gyógyászati erőforrásait. Az egyesület a megyébe érkező közel húsz bukaresti újságírónak és véleményformálónak nyújt hasznos programot szeptember 16-19. között.

Komandón a Természet az élet forrása táborunk
2021. szeptember 8., szerda

Habár az egészségügyi világjárvány miatt egy esztendő kimaradt, ebben az évben is nagy népszerűségnek örvendett a Természet az élet forrása elnevezésű tábor, amit az idén 5. alkalommal szeptember 6-8. között szerveztek meg és amelynek a Művészeti és Népiskola által működtetett komandói tábor adott otthont.

Tele iskolatáska a háromszéki előkészítősöknek
2021. szeptember 8., szerda

Idén 2178 előkészítő osztályos diák kezdi a tanévet tele hátizsákkal Kovászna Megye Tanácsa Iskolatáska programjának köszönhetően. A külön lányoknak és külön fiúknak szóló, névcédulával ellátott iskolatáska grafit és színes ceruzát, tolltartót, szendvicses dobozt és kulacsot tartalmaz.

500 háromszéki diák a Meleg ebéd programban
2021. szeptember 1., szerda

A 2021-2022-es tanévben Kovászna megye hatmillió lejt fordít a tej-kifli-alma programra, ugyanakkor a megyéből három község részt vesz abban a kísérleti programban, amely meleg ebédet biztosít az iskolásoknak.

Idén is kapnak iskolatáska csomagot az előkészítősök
2021. augusztus 31., kedd

Kovászna Megye Tanácsa Iskolatáska programja révén 2178 előkészítős kisdiáknak biztosít tanfelszereléssel ellátott iskolatáskát a 2021-2022-es tanévre. A csomag ez alkalommal is külön lányoknak és külön fiúknak szóló, névcédulával ellátott minőségi iskolatáskát, grafit és színes ceruzát, tolltartót, szendvicses dobozt és kulacsot tartalmaz.

 

Ifjúsági terek létrehozását támogatjuk
2021. augusztus 19., csütörtök

Az ifjúság javát szolgáló megyei fejlesztési programot fogadott el Kovászna Megye Tanácsa, mely szerdán Gelencén tartott kihelyezett ülést. Az önkormányzatnak ez a tizedik megyei finanszírozású fejlesztési programja.

Helyi és megyei együttműködés hoz fejlődést
2021. augusztus 18., szerda

Nem véletlenül tartjuk Gelencén a megyei tanács augusztusi ülését. Azért jöttünk ide, mert Gelence Ilyés Botond polgármester vezetésével a hangsúlyos fejlődés útjára lépett. Ez a község is jó példája annak, hogy a helyi és megyei együttműködés fejlődést hoz” – vezette fel szerdán a kihelyezett tanácsülést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az ülést megelőzően a tanácsosok néhány olyan beruházást is megtekintettek, amelyek megyei önkormányzati támogatással jöhettek létre.

Székelyföld erejét a gazdák adják - Hagyományos aratóünnepet tartottak Csernátonban
2021. augusztus 14., szombat

Jó hangulatban, serényen dolgoztak szombaton reggel Csernátonban az András Péter által felajánlott búzatáblánál az aratók, akik hagyományosan, kankóval felszerelt kaszával vágták a rendet, majd kévébe kötötték és kalangyába rakták a levágott kalászokat. A hagyományos aratóünnepet első alkalommal szervezte meg a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete partnerségben Kovászna Megye Tanácsával, a LAM Alapítvánnyal és Csernáton Község Polgármesteri Hivatalával.

 

Kiemelt támogatás a háromszéki sportolóknak
2021. július 23., péntek

Rendhagyó módon a kézdivásárhelyi Vigadóban tartotta csütörtökön soros ülését Kovászna Megye Tanácsa. A helyszínválasztás nem véletlen, ugyanis a megyei önkormányzat idén támogatja Kézdivásárhely meghatározó kulturális intézményét.

Megnyílt Erdővidék turisztikai információs irodája
2021. július 15., csütörtök

Mától a térségbe látogatók rendelkezésére áll az erdővidéki turisztikai információs iroda, amely Barót központjában, a Diákdomb szomszédságában, a Kossuth Lajos utca 142-es szám alatt található. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a megyei és a baróti önkormányzat által közösen létesített központ keddtől péntekig, 10 és 16 óra között várja az érdeklődő turistákat.

Véget ért a harmadik nemzetközi fogathajtó verseny
2021. július 5., hétfő

Az eddigi legszínvonalasabb fogathajtó versenyt láthatta a közönség az oltszemi pályán, hiszen a mezőnyt egy magyarországi fogat és az ország legjobbjai erősítették. A benevezett 18 fogat közül a díj-, akadály- és maratonhajtás összesített eredménye alapján Bartha Eduárd, a kökösi Lipicai Lovas Klub versenyzője bizonyult a legjobbnak.

Harmadik nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen
2021. június 26., szombat

Tizenhét romániai és magyarországi fogat nevezett be a nemzetközi fogathajtó versenyre, amelyet július 2-4. között szervez meg az oltszemi maratonhajtó pályán a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa, a Román Lovas Szövetség és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület.

Másfél millió lej egyházi támogatásokra
2021. június 21., hétfő

Hasznos célt szolgál az egyházak számára a megyei tanácstól kapott anyagi támogatás, mely az idén másfél millió lejt jelent – hangzott el a hétfői találkozón, amelyen a kézdiszéki és orbaiszéki történelmi egyházak vezetői aláírták a finanszírozási szerződéseket Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével.

A Hagymás-tetőnél kezdték el a felújítási munkálatokat
2021. június 18., péntek

Európai uniós forrásokból újítják fel a Barót-Olasztelek-Vargyas-Hargita megye határa közötti 16 km-es útszakaszt. A munkálatokat június közepén kezdték el, a Hagymás-tetőn, a megyehatártól Vargyas irányába zajlik az út kiszélesítése.

Értékes tenyészmén Oltszemen
2021. június 17., csütörtök

Május végétől a Szemafor Széltoló névre hallgató kisbéri-félvér ménnel gazdagodott az oltszemi Mikó-kastély lóállománya Magyarország Agrárminisztériumának és az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradnak köszönhetően.  A szilvásváradi állami ménesből Háromszékre szállított tenyészállat az utolsó fedező mének egyike abból a kisbéri vérvonalból, amelynek eredete Oltszemen gyökerezik.

Megújul és bővül a belgyógyászat épülete – Újabb munkálat a megyei kórházban
2021. június 17., csütörtök

Felújítják és bővítik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház régi épületét. A belgyógyászatnak, nefrológiának, szemészetnek és ideggyógyászatnak helyet adó épületet 861 négyzetméterrel növelik meg, így az átszervezést követően a meglévő osztályok mellett itt kap helyet a rekuperációs és rehabilitációs osztály, valamint ugyancsak újonnan hoznak létre majd egy intenzív terápiás osztályt is az ideggyógyászat keretén belül. Megújul a szemészet műtőblokkja is. Elköltöztetik az épületből a radiológiát és a mágneses rezonancia képalkotó laboratóriumot. A jelenlegi 126 ágy helyett 161 ágy lesz az osztályokon.

Újabb beruházások, fejlesztések Háromszéken
2021. június 17., csütörtök

Az egészségügyi rendszer fejlesztéséről, beruházásokról, egyházak támogatásáról döntött csütörtöki soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa, amely ezúttal nem online, hanem a megyei könyvtár Gábor Áron termében személyes jelenléttel ülésezett.  

 

Fiatalokkal a fiatalokért
2021. június 16., szerda

Sikerrel zárult Kovászna Megye Tanácsának online ifjúsági konzultációja. A kérdéssort 2224 háromszéki fiatal válaszolta meg, melyből kitükröződnek a fiatalok igényei, meglátásai és jövőképük. Az eredményekről Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke sajtótájékoztatón számolt be június 16-án.

Kéznyújtás a nehéz helyzetben levőknek
2021. június 3., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa egymillió lejjel támogatja a megyében szociális tevékenységet végző civil szervezeteket. Idén nyolc szervezet pályázott sikeresen: kiemelten támogatják az otthoni idős- és betegápolást, valamint a gyerekeknek és fogyatékkal élő személyeknek kialakított nappali központok fenntartását. A támogatási szerződéseket június 2-án, szerdán írták alá a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és az akkreditált szervezetek képviselői.

Több mint négyszáz bevetésen az erdővidéki tűzoltók
2021. június 2., szerda

Pontosan egy évvel ezelőtt adták át a baróti tűzoltóállomást és rohammentőszolgálatot, azóta több mint 400 bevetésen segítettek a tűzoltók. Szerdán éves mérleget vontak a tevékenységről, az eseményen a tűzoltóság és a megyei önkormányzat vezetősége mellett jelen voltak a munkapont építését támogató helyi önkormányzatok vezetői is.

Együtt egy Zöld Háromszékért -  Kitakarítottuk a Feketeügy kézdiszéki szakaszát!
2021. május 30., vasárnap

Közel ezer önkéntes gyűjtött szemetet szombaton Kézdiszéken a Feketeügy mentén és a mellékágak partjainál. Többnyire fiatalok voltak jelen, de vettek részt szép számban felnőttek, egész családok is a nagyszabású takarítóakción, amelyet a Zöld Háromszék program részeként szerveztek a lemhényi ifjak kezdeményezésére. Hatezer zsáknyi szemét gyűlt össze, amelyet a lécfalvi hulladéklerakóhoz szállítanak. A PET-palackok, építkezési törmelékek mellett az önkéntesek hűtőszekrényt, kanapét is találtak a martra kidobva.

Háromszék nagyasszonyára emlékeztek
2021. május 27., csütörtök

Szentmisével emlékeztek Háromszék nagyasszonyára, Báró Zágoni Szentkereszty Stephanie-re, akit a szerteágazó jótékonykodás és az intézményalapítói tevékenység mellett korát megelőző nevelési szemlélet is jellemzett „Azon szikrát, melyet meggyújtottunk, elaludni ne hagyjuk, hanem mielőbb élő lánggá fejlesszük” – ezzel a mottóval szervezték meg szerdán az intézményalapító emléknapját a kézdivásárhelyi Kö­zösségi Szolgáltatási Köz­pontban, amelynek udvarán ma is megtalálható a tiszteletére épített kápolna, ahol a bárónő végső nyughelye is van.

Hírek