Itt vagy: » Hírek

Hírek

Mikóújfaluban újraindult a délutáni oktatás
2021. május 6., csütörtök

Május 5-től huszonkét mikóújfalusi kisdiák részesül délutáni oktatásban és meleg ebédben Kovászna Megye Tanácsa, a Diakónia Alapítvány, Mikóújfalu önkormányzata és a helyi Fejér Ákos Általános Iskola együttműködésének köszönhetően.

Tisztelgés a Székely himnusz előtt - Keletkezéstörténetéről szerveznek tudományos ülésszakot
2021. május 4., kedd

Egy évszázada született a Székely himnusz, a centenárium tiszteletére pedig Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2021 októberében tudományos ülésszakot szervez. A Székely himnuszként közismertté váló költemény Csanády György tollából született 1921-ben, a műhöz Mihalik Kálmán szerezte a zenét. Első előadása 1922. május 22-én volt Budapesten, az Aquincumban egy májusi ünnepségen volt, ahol a zeneszerző is megjelent.

2021. április 21., szerda

Nagy sikernek örvend a Kovászna Megye Tanácsa által elindított online ifjúsági konzultáció, amelyet öt nap alatt több mint ötszázan töltöttek ki. A magyar és román fiatalokat egyaránt megszólító kérdőív eredménye a megyei ifjúsági akcióterv alapját képezi majd.

2021 az újraindítás éve – elfogadták az idei költségvetést
2021. április 16., péntek

Elfogadta idei költségvetését Kovászna Megye Tanácsa. Csütörtöki online tartott ülésén a megyei önkormányzat egy fejlesztés-orientált költségvetésről szavazott, a bevételek 55 százalékát közberuházásokra, 45 százalékát fenntartásra fordítják.

Novák Eduárd Háromszéken: Visszaadni a hazai sport erejét és becsületét
2021. április 9., péntek

Megyei és városi vezetőkkel, valamint sportegyesületek és klubok, illetve ifjúsági szervezetek képviselőivel találkozott Novák Eduárd sport- és ifjúsági miniszter április 9-i háromszéki látogatása során. A paralimpikon a találkozó végén a megyeszékhelyi Sepsi Arénában sajtótájékoztatón összegezte tapasztalatait, ismertette a helyeik által megfogalmazott igényeket.

Képzés hagyományos népi mesterek és kézművesek számára
2021. március 25., csütörtök

Pályázati alapismeretek és lehetőségek, marketingstratégiák és közönségkommunikáció – képzés hagyományos népi mesterek és kézművesek számára

Kiemelt szerep a helyi és megyei beruházásoknak
2021. március 24., szerda

Tekintettel a fokozódó járványtani helyzetre Kovászna Megye Tanácsa szerdai online ülésének legfontosabb döntései az egészségügyhöz és beruházásokhoz, fejlesztésekhez kapcsolódnak. Ugyanakkor a testület, Romániából elsőként, politikai nyilatkozatot fogadott el a Minority SafePack, európai kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására.

 

A szabadság színeváltozásai
2021. március 16., kedd

Újonnan vásárolt Miklóssy-festmény látható a Lábas Házban

Március 15-én, ideiglenes kiállítótérben, a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban nyitotta meg új tárlatát a Székely Nemzeti Múzeum. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit és alakjait felidéző, az intézmény képzőművészeti és történelmi gyűjteményeinek műtárgyait egymással párbeszédbe állító kiállításon eddig soha be nem mutatott, vagy újonnan vásárolt műtárgyakat láthat a nagyközönség.

 

Stratégiai együttműködést kezdeményez a BBTE a háromszéki önkormányzatokkal
2021. március 4., csütörtök

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), valamint Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala stratégiai partnerségi szerződés megkötésére készül. Ennek megalapozása érdekében 2021. március 3-án megbeszélést tartott a BBTE képviseletében dr. Soós Anna oktatásért, valamint dr. Markó Bálint, a kihelyezett tagozatokért és a nem hagyományos oktatásért felelős rektorhelyettes a megyei tanács képviselőjével, Tamás Sándor tanácselnökkel, valamint az önkormányzat képviseletében bekapcsolódó Antal Árpád polgármesterrel. A találkozón részt vett dr. Cziprián-Kovács Loránd, a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozat igazgatója és dr. Csák László, a Közigazgatás szak koordinátora.

Startup vállalkozásokat támogat Kovászna Megye Tanácsa
2021. március 3., szerda

Hét új vállalkozást támogat egyenként 100-100 ezer eurós vissza nem térítendő finanszírozással Kovászna Megye Tanácsa az európai uniós Social Economy Start Up gazdaságélénkítő programja által. Az első öt - négy háromszéki és egy kolozsvári - céggel március 3-án kötöttek szerződést.

Édes ízek Székelyföldről – süteményeskönyv a kürtősfesztivál zsűrijétől
2021. március 2., kedd

Megjelent Székelyföld első süteményeskönyve, az Édes ízek Székelyföldről című kötet, amelynek célja népszerűsíteni a kürtőskalácsot, ugyanakkor ízelítőt adni a térség kedvelt édességeiből. A szerzőcsapat a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljának zsűrije, amely saját recepteket adott közre, ugyanakkor a könyvben – a fesztivál témájához hűen – a kürtős többféle változata is szerepel. A kötetet sajtótájékoztatón mutatták be a szerzők jelenlétében, kedden Sepsiszentgyörgyön.  

Naprakész információkkal segítik a háromszéki turisztikai vállalkozókat
2021. február 25., csütörtök

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a turisztikai desztinációk népszerűsítésén túlmenően, feladatának érzi a turisztikai ágazat vállalkozóinak rendszeres tájékoztatását. Az iparág legfontosabb szereplői a szállásadók, éttermek, spa és gyógyászati szolgáltatók, idegenvezetők, programszervezők, valamint az utazási irodák, akik együttesen biztosítanak élményt a megyébe érkező vendégek számára. Az egyesület ezért tartja kiemelten fontosnak, hogy naprakész információkkal támogassa a turisztikai vállalkozókat, különösen ezekben a zavaros időkben.

  Decentralizáció és ingatlanvagyoni kérdések a tanácsülésen
2021. február 25., csütörtök

Négy, decentralizációt szorgalmazó, ingatlanvagyonnal kapcsolatos határozatot fogadott el egyöntetű szavazattal csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa. Az online tartott ülésen több fontos éves jelentést is jóváhagytak.

Háromszékre látogatott Tánczos Barna miniszter
2021. február 22., hétfő

Térségenként találkozott a helyi önkormányzatok vezetőivel, majd a lécfalvi hulladékkezelési központot is meglátogatta hétfői háromszéki látogatásán Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, aki Sepsiszentgyörgyön Tamás Sándor tanácselnökkel és Antal Árpád polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót.

Magyar nyelvű tájékoztatás a koronavírusról az oktatási intézményekben
2021. február 18., csütörtök

Kovászna megye 221 iskolájának és óvodájának biztosít magyar nyelvű Covid-19 tájékoztató plakátot Kovászna Megye Tanácsa. Az ismertető anyagokat a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség osztja szét a napokban. 

Előre az Úz völgyében – Rendhagyó harctéri napló
2021. február 10., szerda

Az Úz völgye közös érzelmi ügyünk – a Háromszék Vármegye Kiadónál frissen megjelent Előre az Úz völgyében című kötetét a szerzők azoknak ajánlják, akiket érdekel a székelység múltja, akiknek fontos ismerni a hazát, hangsúlyozták a szerzők a könyv bemutatóján, kedd este, Kézdivásárhelyen. A szerzőket a könyvbemutatón Nagy Zoltán történész, katonai hagyományőrző faggatta.

Újabb uniós pénz a megyei sürgősségi kórház korszerűsítésére
2021. február 4., csütörtök

Újabb jelentős beruházásokra és korszerűsítésre nyert finanszírozást a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. Közel 14 millió lej értékű, vissza nem térítendő támogatást nyert a kórház, melyet fontos orvosi eszközök és műszerek, valamint fertőtlenítő és védőkellékek beruházására fordítanak az elkövetkezőkben.

Vonzóbbá tenni a vidéki településeket
2021. január 28., csütörtök

A megye településeinek igényeihez igazodik a Háromszéki Települések Modernizációs Programja. Ennek része az a kilenc megyei finanszírozású fejlesztési program, amelynek részleteiről döntött csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa.

Sikeres vállalkozásfejlesztési program a Start-up Now
2021. január 16., szombat

Sikerrel zárult a kezdő vállalkozásokat támogató StartUp Now európai uniós projekt. A Központi Régió hat megyét átfogó programjának eredményeit értékelték a Kovászna Megye Tanácsa nagy gyűléstermében megtartott zárókonferencián, január 15-én.

Megkapják elmaradt béreiket a gyermekvédelmi és szociális rendszerben dolgozó
2020. november 26., csütörtök

Legkésőbb december 3-ig megkapják az elmaradt októberi fizetésüket a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság alkalmazottai – jelentette be szerdán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vass Mária, az igazgatóság vezetője.

Infrastrukturális fejlesztésekre összpontosítva
2020. november 13., péntek

A világjárvány nemcsak az egészségünket, hanem a munkahelyeket is veszélyezteti, éppen ezért az elmúlt időszakban, nagyberuházásokba kezdtünk, hiszen az építkezési ipar az egyik megmentője a munkahelyeknek – fogalmazott Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke a csütörtöki tanácsülésen, beszámolva arról, hogy folyamatban van Erdővidék teljes úthálózatának felújítása.1

Alakuló ülést tartott Kovászna Megye Tanácsa
2020. október 22., csütörtök

Csütörtök délben tartotta alakuló ülését Kovászna Megye Tanácsa. A tanácselnök és a megyei tanácsosok letették az esküt, átvették a 2020-2024 közötti időszakra szóló mandátumukat. 

Újabb uniós pályázatokat készítünk elő
2020. október 1., csütörtök

Az új mandátumok igazolását megelőzően csütörtökön még egyszer összeült Kovászna Megye Tanácsa, ugyanis két uniós pályázathoz kapcsolódó döntést is meg kellett hozni, amely nem tűrt halasztást. 

2020. szeptember 24., csütörtök

Moduláris elemekből álló sürgősséget építettek a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház udvarán, ahol a járványtani szűrést követően elkülönítve tudják ellátni a Coviddal fertőzött, nem fertőzött és a gyanús eseteket. A konténerekből épített, moduláris sürgősséget szerdán adták át, a munkálatot Kovászna Megye Tanácsa, a MOL Románia – a Polgár-Társ Alapítványon keresztül – és a sepsiszentgyörgyi Rotary Klub közösen finanszírozta.

Regionális együttműködés a kulcsszó - A vártnál jobban halad a Brassói Nemzetközi Reptér építése
2020. szeptember 22., kedd

Brassó és Kovászna megyei önkormányzati vezetők tartottak hétfőn terepszemlét, majd közös sajtótájékoztatót a Vidombákon épülő reptérnél. Mint elhangzott, az utasterminál esetében az ütemtervhez képest egy hónappal vannak előbbre a munkálatokkal, a háromszintes épület teljes egészében áll, jelenleg a tetőn és a homlokzaton dolgoznak.

Fejlesztések, sporttámogatások, turizmus - Ülésezett a megyei tanács
2020. szeptember 20., vasárnap

A 2016-2020 közötti mandátum utolsó tanácsülését tartotta csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa. Napirenden több fontos intézményt érintő költségvetésmódosítás szerepelt, illetve a kommandói kisvasút felújításához tervezett pályázatok előkészítéséről és sporttámogatásokról is döntöttek.

Kőbe vésett falutörvény Zalánban
2020. szeptember 20., vasárnap

Vasárnap, szeptember 20-án avatták fel Zalán központjában az első székelyföldi falutörvényt szimbolizáló emlékművet Bodok Község Polgármesteri Hivatala, a Zaláni Református Egyházközség, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében.

Új híd épült Csernátonban
2020. szeptember 18., péntek

Kovászna Megye Tanácsa támogatásával építtette újra Csernáton önkormányzata a Kandia falurészt a községközponttal összekötő hidat. A száz évre szóló beruházás átadását péntek délután tartották, amikor a hidat építő munkásak a tiltótáblát is leszerelték.

Háromszék minden közigazgatási egysége kapott pénzt a kormány tartalékalapjából
2020. szeptember 17., csütörtök

A Kovászna megyei városok és községek összesen 32,6 millió lejt kaptak szeptemberben a kormány tartalékalapjából, az összeget főképpen településfejlesztési beruházásokra fordítják, de egyéb kiadásokat is törleszthetnek belőle.

Hírek