Itt vagy: » Hírek

Hírek

Szerdától lehet fürödni
2014. március 3., hétfő

Előpatak hajdani presztízsének visszaállítását várják a helybéliek a frissen felavatott kezelőközponttól. A Borvíz Útja Program keretében elkészült ingatlanok értéke 792 ezer euró.

Lesz korosztályos ifjúsági bajnokságot és női foci
2014. február 17., hétfő

Kovászna megye Tanácsa, 2014-ben összesen 1 039 000 lejt fordít különböző sporttevékenységekre. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta: „Több mint 1 millió lejes támogatást nyújtunk sportra.

Döntöttek: lesz új híd
2014. január 17., péntek

3 millió lejbe kerül az a híd, amely a médiában gyakran emlegetett nagyajtai híd helyére. Kovászna Megye Tanácsa.

Több mint 100 táblát loptak
2014. január 17., péntek

„Több mint 100 forgalmi táblát loptak el a Kézdivásárhely és Kovászna útszakaszról. Nem számítottunk arra, hogy a másfél éve felújított 121-es úton ilyen karbantartási munkálatot kell végezzünk” – fogalmazott Kovács Ödön, Kovászna Megye Tanácsának megyemenedzsere.

A szórványprogram támogatását szorgalmazzák
2014. január 17., péntek

Első hivatalos útján Sepsiszentgyörgyre érkezett Magyarország új romániai nagykövete, Zákonyi Botond. A Kovászna Megye Tanácsánál tett látogatása során elsősorban a magyar-magyar viszonyt érintő témakörökben tájékozódott Zákonyi.

1 793 925 alma helyi forrásból
2014. január 13., hétfő

„Kovászna megyében több mint 21 ezer diák kap naponta almát, tejet, kiflit. Sikerült elhárítanunk az akadályokat, így most mindhárom élelmiszer naponta megérkezik az iskolákba” – fogalmazott Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Útépítésről döntöttek
2013. december 24., kedd

Az év utolsó ülésén, Kovászna Megye Tanácsa eldöntötte: támogatják azt a tervezetet amelynek keretében Brassó Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Brassó és Sepsiszentgyörgy városok közös európai uniós program keretében építenek utat.

Kisebbségi nyelvi jogok kérdése Párizsban
2013. december 24., kedd

A Francia Köztársaság Szenátusának is helyet adó párizsi Luxembourg Palotában került sor december 9-10 között a Regionális vagy kisebbségi nyelvek a ma Európájában című szemináriumra. A rendezvényen jelen volt Klárik Attila, Kovászna Megye Tanácsának képviselője is.

2015-ben jön az e-regiszter
2013. december 10., kedd

A finanszirozási szerződés aláírása után következik a gyorsabb és átláthatóbb ügyintézést biztosító elektronikus mezőgazdasági regiszter kivitelezése – számolt be Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Gábor Áron szobrot avattak
2013. december 3., kedd

„Legyen béke, szabadság, egyetértés”

Leleplezték a Vetró András szobrászművész által készített Gábor Áron mellszobrot, születésének 199. évfordulója alkalmával Eresztevényben, a Benke Kúria udvarán, szerdán, november 27-én az RMDSZ országos és megyei képviselői jelenlétében.

Átadták a szentkatolnai sportcsarnokot
2013. december 3., kedd

Szentkatolna községben november 26-án, közel 200 helybeli jelenlétében adták át az 1 millió dollár összköltségű sportközpontot, amely immár 5 éve épül.

110 km aszfaltozást terveznek
2013. december 3., kedd

„Az előző mandátumom során sikerült több mint 110 km utat felújítani, aszfaltot önteni Kovászna megyében. Ezt a munkát mindenképpen folytatni fogjuk, ez azt jelenti, hogy az elkövetkező 3 évben újabb 110 km úton fogunk aszfalt réteget önteni.” – fogalmazott Tamás Sándor.

Kétnyelvű levéllel tiltakoznak a prefektus eljárása ellen
2013. november 26., kedd

„Úgy vélem, hogy Dumitru Marinescu prefektus beállt azok sorába, akik Kovászna megyében a magyarok és románok békés együttélése mellett foglalnak állást, ám ő cselekedeteivel a közösséget bolygatja” – fogalmazott Tamás Sándor.

Háromszéki IGEN a népszavazásra
2013. november 26., kedd

Kovászna Megye Tanácsa csütörtökön elfogadta a székelyföldi fejlesztési régióról szóló népszavazás kiírását. Több mint egyórás vita után a testület RMDSZ, MPP és EMNP 26 képviselőjének támogatásával, és az USL 4 tanácsosának ellenszavazatával eldőlt, hogy december 8-án referendumot szerveznek Kovászna megyében, ahol a következő kérdést teszik fel: „Egyetért-e azzal, hogy Kovászna megye, Hargita és Maros megyékkel együtt egy fejlesztési régiót alkosson, Marosvásárhely központtal?”

Tamás Sándor: kiállunk Sikó Imre mellett
2013. november 26., kedd

Döbbenettel vette tudomásul Kovászna Megye Tanácsa, hogy szerdán a Megyei Közrendészeti Hatóság soros ülése után történt események atrocitásba fulladtak. Sikó Imre Bölön község polgármestere, testvére és egy helyi fiatal tanácsos esetében fogvatartást rendelte el az ügyészség.

Diplomás sajtkészítők Kovászna megyében
2013. november 19., kedd

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Agrárkamara az AgroSIC Egyesület közreműködésével akkreditált alapfokú sajtkészítő tanfolyamot szervezett a megyében, amelynek végén a résztvevők az Európai Unió által elismert oklevelet kapnak.

Támogatás a Sepsi SIC-nek
2013. augusztus 29., csütörtök

További 49 ezer lejes támogatást kap a Sepsi SIC sportegyesület, amelynek kosárlabdacsapata az egyetlen olyan hazai együttes, amely részt vesz a FIBA Kupáért folytatott küzdelmen – döntött a megyei tanács soros ülésén. (Mint ismeretes Kovászna Megye Tanácsa az egyesület éves költségvetésének 49 százalékát finanszírozza.)

A Schweighofer ügyében választ vár a Megyei Tanács
2013. augusztus 22., csütörtök

Csütörtökön, augusztus 22-én került sor a Holzindustrie Schweighofer Háromszékre tervezett, rétyi beruházásával kapcsolatos közmeghallgatásra. A cég által bemutatott környezetvédelmi hatástanulmányt illetően a megyei önkormányzattól több észrevétel is érkezett.

Kell a magyar felirat
2013. augusztus 21., szerda

A Diszkriminációellenes Tanács igazat adott Tamás Sándornak a megyei levéltár magyar feliratára vonatkozó keresetében. Kovászna Megye Tanácsának elnöke azután terelte jogi útra a magyar felirat ügyét, hogy az intézményre számos felszólítás ellenére sem került magyar szöveg.

Több medencét kap Kisbacon
2013. augusztus 6., kedd

Szerdától tíz napon keresztül ismét az összefogásé, az együttmunkálkodásé a főszerep. Ebben az időszakban az Ars Topia Alapítvány vezetésével magyarországi tájépítészek, egyetemi hallgatók, valamint a helyiek bevonásával a Székelyföldi Fürdőépítő Kaláka program keretében Kisbacon határában újabb népi fürdő épül.

Székely búza a Magyarok Kenyerébe
2013. augusztus 3., szombat

„Székelyföld szerves része a magyar nemzetnek – vagy fordítva is mondhatnánk, a magyar nemzet, nem képzelhető el a székelyek nélkül. Éppen ezért tartjuk helyénvalónak, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, az idén is vegyünk részt a Magyarok Kenyerének megsütésében” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna megye Tanácsának elnöke.

Díjazták az almás kisfilmeket
2013. augusztus 2., péntek

Kovászna megyéből összesen öt iskola vett részt a megyei önkormányzat által az Alma Program keretében meghirdetett rövidfilm pályázaton: a legaktívabb iskola, a három elkészített kisfilmmel a Mikes Kelemen Főgimnázium volt, azonban a résztvevők közt több vidéki iskola is szerepel. A díjazásra az augusztus elsején zajló tanácsülés keretében került sor.

Megmentették a Mezőgazdasági Kamarát
2013. augusztus 1., csütörtök

A kormány pénzmegvonása miatt már áprilistól nem kapnak fizetést a Kovászna Megyei Agrárkamara alkalmazottai. Azóta több alkalmazott is elment az intézménytől. A mai rendkívüli tanácsülés keretében befoglalták a költségvetésbe azt a pénzösszeget, amelyet a kormánytól sikerült kicsikarni, annak érdekében, hogy továbbra is működhessen az intézmény.

Lugio tábor
2013. július 31., szerda

Kovászna és Baranya testvérmegyék között, a megyei önkormányzatok támogatásával közel öt éve kerülnek megszervezésre azok a gimnazistáknak szóló cseretáborok, amelyek célja többek között az ismerkedésen túl a különböző történelmi korok megismerése, a néprajzi ismeretek gyarapítása, kézműves foglalkozásokon való részvétel, és természetesen a szórakozás. Az idén Dunaszekcsőn július 16-21 között megrendezett kelta- és honfoglalás kori táboron kilenc kézdiszentléleki gyermek vett részt.

100 év után újraalakult a tűzoltószövetség
2013. július 16., kedd

Érces hangú rézfúvósokra, piros villogásra és tizenegy község önkéntes tűzoltóinak az érkezésére ébredt Kézdivásárhely központja vasárnap. A június 16-i megyei tűzoltóverseny díszes felvonulással vette kezdetét.

Nyeregben a székelyek
2013. július 13., szombat

Székelyföldön egyre több a lovas rendezvény, amelyek iránt nem csak idehaza nagy az érdeklődés, hanem a határon túlról is számos érdeklődő kíséri figyelemmel: ezek közt az első helyen szerepel a Székely Vágta.

Hungarikum Napok háromszéki értékekkel is
2013. július 13., szombat

A tavalyi sikereken fellelkesedve idén három naposra szervezték a Hungarikum Napokat Nagyszebenben. Természetesen bővült a kínálat, az első nap erdélyi és nemzeti értékeinkről, lehetőségekről és minőségről tartottak előadásokat magyarországi és erdélyi előadók a Hungarikumok és Nemzeti Értékek című konferencián, este borkóstolón vehettek részt a jelenlevők. Szombaton a szabadtéri programok sokasága közül választhattak az érdeklődők az Astra Nemzeti Szabadtéri Falumúzeumban.

Ezer Székely Leány Napja
2013. július 6., szombat

Július 6-án, szombat délelőtt székely ruhába öltözött Csíkszereda központja, ahol több mint ezer leány és legény ropta a közös táncot a Szabadság téren az Ezer Székely Leány Napja rendezvény nyitányaként.

Átadták az oltszemi kezelőközpontot
2013. július 5., péntek

Verőfényes napsütés, fúvószenekar és a nyár közepén tartott falunapok hangulata jellemezte a Borvíz Útja program keretében elkészült oltszemi kezelőközpont átadását. Október 7-én, pénteken már parkosított környezet, turisztikai katalógusokba illő épület, fedett mofetta és forrás várta az épület avatójára érkező helybélieket.

VII. Aquarius
2013. június 28., péntek

Június 29-én kerül sor az Aquarius – a borvíz ünnepe rendezvényre a csernátoni Malom feredőnél. Az Ika-vár alatti fürdő tavaly kalákával volt felújítva és olyan érték, ami kétszeresen szolgálja a csernátoniakat és háromszékieket.

Hírek