Itt vagy: » Hírek

Hírek

Potsa programmal Székelyföldért
2012. október 31., szerda

Széki szintre lebontott átfogó fejlesztési program jelenti Háromszék számára a kitörés lehetőségét – fogalmazott a megyeházán Klárik László az önkormányzat leköszönő megyemenedzsere. A részletes fejlesztési programot a Kovászna Megye Tanácsa által idén elindított Potsa József Megyefejlesztési és Közösségépítő Program tartalmazza.

Három felekezet templomát újították fel
2012. október 27., szombat

A kézdivásárhelyi evangélikus templom különleges: az épületet ugyanis nem csak a lutheránus, hanem a református, valamint az unitárius hitközösségek is használják.

Szabad út az Erdélyi Művészeti Központnak
2012. október 25., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa döntött: Sepsiszentgyörgyön létrehozták az Erdélyi Művészeti Központot (EMÜK). A testület soros ülésére, október 25-én, csütörtökön, a Székely Nemzeti Múzeum falai közt került sor, hiszen éppen a sepsiszentgyörgyi intézmény az, amelynek keretében elkezdi működését az EMÜK.

Sepsiszentgyörgyön a székelyek pecsétje
2012. október 18., csütörtök

Két hónapig lesz megtekinthető Sepsiszentgyörgyön a székely nemzet, 1661-ben készült, eredeti, ezüst pecsétje. Továbbá régi zászlók, ódon bélyegzők, antik szakkönyvek, nemesi és családi címerek, céhes ládák és okmányok várják a Székely Nemzeti Múzeum látogatóit.

Ritkaság számba megy a fogyatékkal élők tábora
2012. október 17., szerda

Három, színes ház, bibliai jelenetekkel tarkítva, messze a város és az út zajától: ezzel fogadja az Írisz Tábor a fogyatékkal élő fiatalokat, gyermekeket Sepsikőröspatakon. Az ingatlanokat október 19-én adták át, a további építkezésről azonban máris álmodnak a Diakónia Keresztény Alapítvány működtetői.

Zalánpataka, mint önellátó falu
2012. október 15., hétfő

A megyeházán október 15-én, hétfőn, az I. Székelyföldi Fenntartható Építészeti Konferencián elhangzott: legyen Zalánpataka az első székelyföldi önellátó falu. A több mint félszáz résztvevő az egész napos előadások alatt elméleti és gyakorlati útmutatókkal egyaránt találkozhatott: a szakmai tapasztalatcsere mellett a belföldi és külföldi szakemberektől hasznos információkat is kaphattak.

2012. október 10., szerda

Rendkívüli tanácsülés keretében döntött Kovászna Megye Tanácsa a Nagybacon községhez tartozó Magyarhermány számára kiutalandó 35000 lejes segély folyósításáról. Az erdővidéki településhez vezető úton, az elmúlt hónapokban két híd rongálódott meg súlyosan, így a falu megközelítése szinte lehetetlen.

„Egyszerre gyúlnak ki az egri csillagok”
2012. október 8., hétfő

Október 8-13. között közelebb kerül egymáshoz a borairól, történelméről híres Eger vidéke és Székelyföld. Ezen a héten Kovászna, Maros és Hargita megyében is számos kulturális és kulináris élmény csalogat a Székelyföldi Eger Napokra.

A 15. október az egyetemen
2012. október 1., hétfő

Fennállásának tizenötödik esztendejét ünnepli idén a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudo-mányegyetem sepsiszentgyörgyi tagozata. Az elmúlt évek történéseiről, a szellemi műhely kiépülésének lépéseiről adtak számot és mondtak köszönetet ma a megnyító keretén belül.

Megvédik az igazukat
2012. szeptember 20., csütörtök

Mint ismeretes az Incze László Céhtörténeti Múzeum megnevezését elfogadó megye tanácsi határozatot a közigazgatási bíróságon megtámadta Codrin Munteanu, Kovászna megye kormánybiztosa. A felhozott vádakra Tamás Sándor, megyei önkormányzati elnök válasziratot nyújtott be a törvényszékhez.

500 éves Sepsimagyarós
2012. szeptember 8., szombat

Fél évezred telt el Sepsimagyarós első írásos említése óta: a kis település története töretlen, a falucska báját, pedig csak fokozza a frissen elkészített tájház.

Minden meccset meg akarnak nyerni
2012. szeptember 3., hétfő

Bemutatkozott a Sepsi-SIC női kosárlabdacsapat: „Az a célunk, hogy minden meccset megnyerjünk” – tette magasra a lécet a sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC női kosárlabdacsapat edzője, Déri Csaba a szeptember 3-án, hétfőn tartott csapatbemutató sajtótájékoztató keretében.

Biciklis Bod Péter emléktúra
2012. szeptember 1., szombat

Felsőcsernáton - Magyarigen táv, itt tölthető le a jelentkezési űrlap

Átadták a megye legnagyobb beruházását
2012. augusztus 19., vasárnap

Közel másfél év után lezárult a Kovásznát Kézdivásárhelyel összekötő 121-es megyei út felújítása. A megyei önkormányzat Európai Uniós alapokból 15,5 millió eurót fordított az igencsak romos állapotú szakasz újraépítésére.

Elkészültek a fürdők
2012. augusztus 18., szombat

Csernáton község vonzóbb lett: a Malom és a Csókás fürdő kalákában készült el, tíz nap munkájával. A magyarországi Ars Topia Alapítvány tájépítészei 12 éve munkálkodnak Erdélyben, minden alkalommal más és más helyszínen építenek új fürdőt.

Sportegyesületet hoztak létre
2012. augusztus 13., hétfő

Hat napirendi ponttal hívta össze rendkívüli tanácsülésre Kovászna Megye Tanácsa a testületi tagokat augusztus 13-án, hétfőn, 10 órára.

Új tanév az új iskolában
2012. augusztus 12., vasárnap

Kelemen Hunor RMDSZ elnök is részt vett a kézdialmási iskola hétvégi avatóünnepségén. Az iskolát augusztus 12-én, vasárnap adták át a falunapok keretében, az új tanévet már a korszerű intézményben kezdhetik meg a felső-háromszéki település diákjai.

Két fürdőt készítenek kalákában
2012. augusztus 8., szerda

Az Ars Topia Alapítvány hagyományos módszerekkel újít fel, hoz létre fürdőket, kutakat: a cél sokrétű, a természetes borvizek kihasználása, a lakosság figyelmének ráirányítása ezen értékekre, úgy, hogy közben mindenkiben tudatosodjon, hogy közösségként komoly eredményeket tudunk elérni.

Táborusz maximusz
2012. augusztus 6., hétfő

Sepsiszentgyörgy központú Kovászna megyével való intenzív kapcsolattartás.. Ennek eredményeképpen, idén ötödik alkalommal vesznek részt erdélyi gyerekek Kovászna megyéből a dunaszekcsői Lugió táborban a Baranya Megyei Önkormányzat finanszírozásában.

Aquarius 2012
2012. július 21., szombat

Július 21-én 9 órakor autóbusz indul Sepsiszentgyörgyről Borsáros Fürdőre (Csíkszentkirály). Indulás helyszíne: Szabadság tér, a színházzal szemben.

Népszavazási Kampány
2012. július 19., csütörtök
Henning László és Nagy József lett a megyei tanács alelnöke
2012. június 25., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa június 25-én tartotta alakuló ülését. Az ülés keretében a testület döntött az alelnökök személyéről, létrehozták a frakciókat, valamint megalakultak a szakbizottságok is.

Tűzoltóverseny Bereckben
2012. június 24., vasárnap

Vasárnap tartották Bereckben a Kovászna Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyt a megyei tanács, a Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal és a helyi önkormányzat szervezésében.

Lőrincz Csaba-díjas a kolozsvári Magyar Kisebbség című folyóirat
2012. június 22., péntek

Lőrincz Csaba emlékét őrzi és szellemiségét ápolja a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány által 2009-ben alapított Lőrincz Csaba Díj, amely tudósok, szakértők, írók, újságírók kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységét jutalmazza.

Sepsiszentgyörgyön  a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar
2012. június 16., szombat

"Az én igazi vezéreszmém…, amelynek mióta csak, mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok; a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére.

Új orvosokat várnak
2012. június 14., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa, június 10-i ülésén jóváhagyta azt a rendeletet, amelynek értelmében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház két új orvost alkalmazhat az ezidáig betöltetlenül maradt helyekre.

Több százan az egyetemi börzén
2012. május 24., csütörtök

Az egyetemek közt is verseny zajlik a lelkes és tehetséges diákok megszerzése érdekében – derült ki az Európai Egyetemek Börzéjén. A Sepsiszentgyörgyön megszervezett eseményen zömmel hazai, illetve magyarországi egyetemek mutatkoztak be.

Szellemi Kaland a II. Székelyföldi Biennále
2012. május 18., péntek

A II. Grafikai Szemle tárlata furcsa látvány – a kiállított műveknek alig nevezhető meg közös tulajdonságuk a méretüket, illetve az elkészítésükre fordított figyelmet leszámítva. A Székelyföld Napok keretében zajló kulturális esemény első mozzanatéként Fürjesi Csaba, az I. Grafikai Biennále fődíjasának munkáiból összeállított tárlat megnyitójára került sor a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér falai közt.

Új felszerelések a megyei sürgősségi ellátás számára
2012. május 16., szerda

Kovászna Megye Tanácsa szerdán, május 16-án, rendkívüli ülésen egyöntetűen elfogadta a 2011-es évi költségvetések végrehajtási számlájának jóváhagyására, valamint a megyei érdekeltségű közintézmények 2012-es évi költségvetésének kiigazításáról vonatkozó határozattervezetet.

Új víztisztító Bereckben
2012. május 16., szerda

Számítógépes vezérléssel működik, szükség esetén távvezérléssel is működtethető a május 16-án, szerdán felavatott szennyvíztisztító állomás. Bereckben ugyan már korábban is tisztították a vizet, ám az elavult berendezés már sem kapacitásában, sem a tisztított víz minőségében nem tett eleget a mai követelményeknek.

Hírek