Itt vagy: » Hírek

Hírek

Az Auchan polcaira kerülhetnek a Székely Termékek
2013. február 1., péntek

A múlt hét folyamán harmincöt székelyföldi termelőnek volt lehetősége bemutatkozni az Auchan Magyarország Kft. képviselőinek szervezett termékmustrán, amelyet Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának márványtermében és előterében tartottak.

Hangsúly a hátrányos helyzetűekkel való törődésen
2013. január 31., csütörtök

Fejér László megyei tanácsos mandátumának jog szerinti megszűnéséről, továbbá a szociális szolgáltatások fenntartásáról is döntött a mai, soros ülésen Kovászna Megye Tanácsának testülete.

Sajtkészítő kurzus indul
2013. január 23., szerda

Az elkövetkező napokban 20 féle sajt elkészítését sajátítják el azok, akik részt vesznek a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Agrárkamara szervezésében induló sajtkészítő tanfolyamon.

Hármas könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján
2013. január 22., kedd

Január 22-ét, a Magyar Kultúra Napját Háromszéken is megünnepelték. A rendezvények gyakran regionális jelleget kapnak: Sepsiszentgyörgyön a Székelyföld Települései könyvsorozat első köteteit, valamint a Nagyjaink sorozat ötödik kötetét mutatták be.

Tisztújítás és agrárkonzultáció
2013. január 18., péntek

A Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesülete a megye legerősebb egyesülete, amelyben az intézményes együttműködés és az összefogás tapasztalható – hangzott el a megyei gazda egyesület éves közgyűlésén.

Folytatódik a Székelyföld-szórvány program
2012. december 26., szerda

Az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány program keretében 2012-ben is több tucat közös kezdeményezés valósult meg. Sok ezer magyar ember vehetett részt Hunyad, Fehér, Szeben és Háromszék (Kovászna) megyékből ezeken a programokon. Számos pozitív visszajelzés érkezett, mely erősítette és erősíti a munkát és a jó ügy szolgálatába állított meggyőződést.

Bod Péter év: 17 helyszínen zajlott
2012. december 19., szerda

Sikeres volt a Bod Péter Emlékév: 17 helyszínen sok száz résztvevővel, fiatalokat és az idősebb generációt is megmozgató rendezvények, könyvtárhasználati vetélkedő, kulturális programok, könyv, szoborállítás és rövidfilm is készült a Bod Péter Emlékév égisze alatt.

Költségvetés kiigazítással zárták az évet
2012. december 17., hétfő

Az év utolsó rendes tanácsülésére került sor ma a megyei tanácsnál. A testület tagjai többek között a megyei érdekeltségű közintézmények költségvetésének módosításról és kiigazításról is szavaztak.

Költségvetés kiigazítással zárták az évet
2012. december 13., csütörtök

Az év utolsó rendes tanácsülésére került sor ma a megyei tanácsnál. A testület tagjai többek között a megyei érdekeltségű közintézmények költségvetésének módosításról és kiigazításról is szavaztak.

Felújították a mentőállomást
2012. december 4., kedd

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház udvarán található épületben állomásoznak a Sepsiszentgyörgyöt és környékét kiszolgáló mentőautók. A szemlélő, most már egy teljesen felújított épületet lát.

Megnyitotta első tárlatát az EMŰK
2012. november 24., szombat

Az Erdélyi Művészeti Központ megalakulása óta alig tel el pár hét: az erdélyi magyar képzőművészeti múzeum elődjeként működő intézmény azonban ennyire csekély idő alatt is látványos eredményt mutatott fel: a régió híres képzőművészei hagyatékából nyitott tárlatot.

Elsőként Háromszéken támogatják az iskola utáni tevékenységeket
2012. november 22., csütörtök

Kovászna Megy Tanácsa november 22-i soros ülésén Tamás Sándor önkormányzati elnök bejelentette: megyei támogatást igényelhetnek azok az iskolák, a hol az oktatás után szervezett jelleggel felkészítőket, az oktatással összefüggő tevékenységet folytatnak.

Megyehatárok feletti együttműködés
2012. november 15., csütörtök

A Székelyföld-Brassó szórvány együttműködés felelőseként Markó Attila, sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es képviselőjelöltet bízzák meg – jelentette ki Tamás Sándor ma Brassóban.

Potsa programmal Székelyföldért
2012. október 31., szerda

Széki szintre lebontott átfogó fejlesztési program jelenti Háromszék számára a kitörés lehetőségét – fogalmazott a megyeházán Klárik László az önkormányzat leköszönő megyemenedzsere. A részletes fejlesztési programot a Kovászna Megye Tanácsa által idén elindított Potsa József Megyefejlesztési és Közösségépítő Program tartalmazza.

Három felekezet templomát újították fel
2012. október 27., szombat

A kézdivásárhelyi evangélikus templom különleges: az épületet ugyanis nem csak a lutheránus, hanem a református, valamint az unitárius hitközösségek is használják.

Szabad út az Erdélyi Művészeti Központnak
2012. október 25., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa döntött: Sepsiszentgyörgyön létrehozták az Erdélyi Művészeti Központot (EMÜK). A testület soros ülésére, október 25-én, csütörtökön, a Székely Nemzeti Múzeum falai közt került sor, hiszen éppen a sepsiszentgyörgyi intézmény az, amelynek keretében elkezdi működését az EMÜK.

Sepsiszentgyörgyön a székelyek pecsétje
2012. október 18., csütörtök

Két hónapig lesz megtekinthető Sepsiszentgyörgyön a székely nemzet, 1661-ben készült, eredeti, ezüst pecsétje. Továbbá régi zászlók, ódon bélyegzők, antik szakkönyvek, nemesi és családi címerek, céhes ládák és okmányok várják a Székely Nemzeti Múzeum látogatóit.

Ritkaság számba megy a fogyatékkal élők tábora
2012. október 17., szerda

Három, színes ház, bibliai jelenetekkel tarkítva, messze a város és az út zajától: ezzel fogadja az Írisz Tábor a fogyatékkal élő fiatalokat, gyermekeket Sepsikőröspatakon. Az ingatlanokat október 19-én adták át, a további építkezésről azonban máris álmodnak a Diakónia Keresztény Alapítvány működtetői.

Zalánpataka, mint önellátó falu
2012. október 15., hétfő

A megyeházán október 15-én, hétfőn, az I. Székelyföldi Fenntartható Építészeti Konferencián elhangzott: legyen Zalánpataka az első székelyföldi önellátó falu. A több mint félszáz résztvevő az egész napos előadások alatt elméleti és gyakorlati útmutatókkal egyaránt találkozhatott: a szakmai tapasztalatcsere mellett a belföldi és külföldi szakemberektől hasznos információkat is kaphattak.

2012. október 10., szerda

Rendkívüli tanácsülés keretében döntött Kovászna Megye Tanácsa a Nagybacon községhez tartozó Magyarhermány számára kiutalandó 35000 lejes segély folyósításáról. Az erdővidéki településhez vezető úton, az elmúlt hónapokban két híd rongálódott meg súlyosan, így a falu megközelítése szinte lehetetlen.

„Egyszerre gyúlnak ki az egri csillagok”
2012. október 8., hétfő

Október 8-13. között közelebb kerül egymáshoz a borairól, történelméről híres Eger vidéke és Székelyföld. Ezen a héten Kovászna, Maros és Hargita megyében is számos kulturális és kulináris élmény csalogat a Székelyföldi Eger Napokra.

A 15. október az egyetemen
2012. október 1., hétfő

Fennállásának tizenötödik esztendejét ünnepli idén a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudo-mányegyetem sepsiszentgyörgyi tagozata. Az elmúlt évek történéseiről, a szellemi műhely kiépülésének lépéseiről adtak számot és mondtak köszönetet ma a megnyító keretén belül.

Megvédik az igazukat
2012. szeptember 20., csütörtök

Mint ismeretes az Incze László Céhtörténeti Múzeum megnevezését elfogadó megye tanácsi határozatot a közigazgatási bíróságon megtámadta Codrin Munteanu, Kovászna megye kormánybiztosa. A felhozott vádakra Tamás Sándor, megyei önkormányzati elnök válasziratot nyújtott be a törvényszékhez.

500 éves Sepsimagyarós
2012. szeptember 8., szombat

Fél évezred telt el Sepsimagyarós első írásos említése óta: a kis település története töretlen, a falucska báját, pedig csak fokozza a frissen elkészített tájház.

Minden meccset meg akarnak nyerni
2012. szeptember 3., hétfő

Bemutatkozott a Sepsi-SIC női kosárlabdacsapat: „Az a célunk, hogy minden meccset megnyerjünk” – tette magasra a lécet a sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC női kosárlabdacsapat edzője, Déri Csaba a szeptember 3-án, hétfőn tartott csapatbemutató sajtótájékoztató keretében.

Biciklis Bod Péter emléktúra
2012. szeptember 1., szombat

Felsőcsernáton - Magyarigen táv, itt tölthető le a jelentkezési űrlap

Átadták a megye legnagyobb beruházását
2012. augusztus 19., vasárnap

Közel másfél év után lezárult a Kovásznát Kézdivásárhelyel összekötő 121-es megyei út felújítása. A megyei önkormányzat Európai Uniós alapokból 15,5 millió eurót fordított az igencsak romos állapotú szakasz újraépítésére.

Elkészültek a fürdők
2012. augusztus 18., szombat

Csernáton község vonzóbb lett: a Malom és a Csókás fürdő kalákában készült el, tíz nap munkájával. A magyarországi Ars Topia Alapítvány tájépítészei 12 éve munkálkodnak Erdélyben, minden alkalommal más és más helyszínen építenek új fürdőt.

Sportegyesületet hoztak létre
2012. augusztus 13., hétfő

Hat napirendi ponttal hívta össze rendkívüli tanácsülésre Kovászna Megye Tanácsa a testületi tagokat augusztus 13-án, hétfőn, 10 órára.

Új tanév az új iskolában
2012. augusztus 12., vasárnap

Kelemen Hunor RMDSZ elnök is részt vett a kézdialmási iskola hétvégi avatóünnepségén. Az iskolát augusztus 12-én, vasárnap adták át a falunapok keretében, az új tanévet már a korszerű intézményben kezdhetik meg a felső-háromszéki település diákjai.

Hírek