Itt vagy: » Hírek

Hírek

Iskolatáskát kapnak az előkészítősök
2013. május 16., csütörtök

Alternatív kijárat épül a megyei kórház udvarán a mentőautók számára, tanfelszereléseket és egyéb didaktikai eszközöket tartalmazó iskolatáskát kapnak az előkészítő osztályosok, digitalizálják a háromszéki gazdalajstromokat – ezekről a kérdésekről is döntött Kovászna Megye Tanácsa.

Orbán Balázs-díj Székelyföld értékeinek megőrzéséért
2013. május 14., kedd

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa 2011-ben közösen hozta létre a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat, amelyet azoknak a személyeknek adományoznak, akik tesznek a közös székelyföldi ügyekért. A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye a régió jelentős kitüntetésének szánja az Orbán Balázsról elnevezett díjat.

800 fénykép legjava
2013. május 10., péntek

Székelyföld értékei, Fekete-fehér és Színes kategóriában díjaztak fényképészeket a Székelyföldi Fotobiennále keretében. Az eseménynek kettős szerep jut, hiszen egyben a negyedik alkalommal megszervezett Székelyföld Napok nyitórendezvénye is.

IV. Székelyföld Napok: a közös cselekvés ünnepe
2013. május 7., kedd

Több mint kétszáz rendezvény várja az érdeklődőket a IV. Székelyföld Napokon, május 10–17. között. A három megyére kiterjedő eseménysorozatot Hargita és Kovászna megye tanácsa, illetve a két megyei kulturális központ szervezte, Maros megye bevonásával.

Nemzetközi tanácskozás az autonómiáról
2013. május 6., hétfő

Megkezdte a több napos munkálatait az Európai autonómiák a gyakorlatban című konferenciára érkezett küldöttség. Május 6-10 között, Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsa szervezésében öt ország résztvevői értekeznek autonómia témában.

Térképillatú történelem
2013. április 27., szombat

A térképek szavak nélkül is mesélnek: készítőik aprólékosan, nagy odafigyeléssel, ám mégis egyéni világképük lencséje alatt elárulják azt is, hogy az adott időszakban ki, hogyan látta a világot. Miklós Réka Háromszék története térképeken című kötetét április 27-én, szombaton mutatták be Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban.

Turisztikai kiállítókkal is bővült a Testvérmegyék utcája
2013. április 26., péntek

Sajtkülönlegesség székely módra? Kolbász, hurka, szalonna otthoni fűszerezéssel? Vagy legyen inkább nyaralás belföldön, vagy Magyarországon?

Székely ízekkel a brüsszeli Magyar Bálban
2013. április 20., szombat

A brüsszeli Magyar Bál az egyik legrangosabb társadalmi esemény az Európai Unió fővárosában, melyen idén Székelyföld is képviseltette magát.

Működik a Székely Szolidaritási Program
2013. április 17., szerda

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy az önkormányzat gyakorlatba ültette a Székely Szolidaritási Programot, amelynek keretében, a megyei önkormányzattól kiemelt támogatásban részesülnek azon települések egyházközségei, ahol a magyarság aránya 30 százalék alatt van.

Több pénz szociális ellátásra
2013. április 9., kedd

Hatra bővült azon civil szervezetek listája, amelyek Kovászna megyében 2013-ban valamely szociális ellátási tevékenységet folytatnak. A szerződések aláírására április 9-én, szerdán került sor Kovászna Megye Tanácsának épületében.

Fejlesztések, főleg EU-s alapokból
2013. március 28., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa költségvetésének több mint 27 százalékát szociális védelemre, 24,5 százalékát pedig környezetvédelemre fordítják. A megyei önkormányzat március 28-i soros ülésén Tamás Sándor kifejtette: összesen 37 millió eurónak megfelelő összegből gazdálkodnak az idén.

Osztrák befektető érkezik a megyébe
2013. március 28., csütörtök

A Holzindustrie Schweighofer osztrák cég 150 millió eurót fektet be egy korszerű fafeldolgozó üzembe Kovászna megyébe.

Kiemelt támogatás az AgroSIC-nek
2013. március 27., szerda

Kedden délelőtt Bereckben, a Szarvasmarhatartók Megyei Egyesületének kézdiszéki találkozóján jelentette be Tamás Sándor, hogy javasolta kétszeresére emeljék az AgroSIC költségvetését, annak érdekében, hogy hatékonyabban lehessen megvalósítani az egyesület tevékenységét.

Megelőzzük az árvizet
2013. március 25., hétfő

Kovászna megyében biztonságban lesznek azok a házak, gazdaságok is, amelyek a Kászon patakának közelében találhatók.

Háromszék 2020
2013. március 25., hétfő

Jó kezdeményezés ez a mai vitafórum, tartalmas megbeszélést terveztünk és jó fiatalok körében lenni” – köszöntötte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hétfő este a Kovászna megye 2020 című vitafórum fiatal résztvevőit.

Félretájékoztat az Antena 3
2013. március 23., szombat

A Nemzeti Audiovizuális Tanács (CNA) bejelentette: megbüntetik az Antena 3 tv csatornát, amiért a Sinteza Zilei című műsorban, január 29-én hamisan állították, hogy Kovászna megye önkormányzatának honlapja nem érthető el román nyelven.

Nőtt a megyei ifjúsági pályázati alap
2013. március 20., szerda

A korábbi évekhez képest az idén több pályázatot nyújtottak be a háromszéki ifjúsági szervezetek. A megyei testület “válaszként” 33%-al növelte az ifjúsági alapot.

Kisiskolások a megyeházán
2013. március 18., hétfő

A Mikes Kelemen Főgimnázium V. B osztályos diákjainak látogatását fogadta a megyeházán Tamás Sándor elnök hétfőn, március 18-án.

Internetről érkezett álom
2013. március 15., péntek

Idén a szokásos március 15-i megemlékezés mellett Sepsiszentgyörgy központjában újabb körképet vehettek birtokba a megyeszék lakói. A városközpontban a virtualisszekelyfold.ro honlapon is megtekinthető panorámákból válogatott szabadtéri kiállítás Székelyföld különböző helyszíneit ábrázolja.

Idén is ünnepnap március 15.
2013. március 13., szerda

Az eltelt két év gyakorlata után természetessé vált, hogy március 15. munkaszüneti nap Kovászna Megye Tanácsánál. A megyei köztisztviselők azóta ünnepelhetik szabadon március idusát, amióta az erre vonatkozó rendelkezéseket 2011-ben befoglalták az önkormányzat kollektív munkaszerződésébe.

Háromszékiek Európában - fotópályázat
2013. március 13., szerda

A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ fotópályázatot hirdet Háromszékiek Európában címmel. A pályázat célja megmutatni az európai kontinens sokszínűségét, szépségeit a háromszéki emberek szemével. A pályázatra amatőr fotósok jelentkezhetnek Európa bármelyik országában készített fotókkal.

Kisebb és hatékonyabb régiókat
2013. március 6., szerda

Tegnap, Szebenben a Központi Fejlesztési Régió (Brassó, Maros, Fehér, Kovászna, Hargita, Maros megye) soros ülésén a Régió Tanácsának elnöke, Tamás Sándor elmondta, hogy az elkövetkező időszakban a kevesebb megyét magába foglaló fejlesztési régiókra van szükség.

Projektorientált a költségvetés
2013. február 28., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsának februári soros ülésén a testület elfogadta a személyi jövedelmi adóból, valamint a hozzáadott értékadóból visszaosztott összegekre vonatkozó határozatot.

Felújított kultúrotthont adtak át Kálnokon
2013. február 23., szombat

A helyi, a megyei önkormányzat valamint a közösség összefogásának és munkájának eredményeként adták át szombaton Kálnokban a felújított kultúrotthont.

Kolozsváron is bemutatkozott az EMŰK
2013. február 22., péntek

z Erdélyi Művészeti Központ a kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület kiállítótermében nyitotta meg pénteken második gyűjteményes kiállítását.

Európának fel kell találnia újra önmagát
2013. február 15., péntek

Február 11-13 között került sor Bukarestben a Polgárok európai évének nyitórendezvényére és a Europe Direct információs hálózat új generációjának bemutatására.

Aláírták az első szerződést
2013. február 11., hétfő

A Központi Fejlesztési Régió Ügynökségnél nyert több mint 20 millió euró értékű pályázat, amely a dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház korszerűsítését célozza új szakaszhoz érkezett.

A Békés Megyei Önkormányzat is kitűzte a székely zászlót
2013. február 8., péntek

Békés megye szolidarizálva testvérmegyéivel Kovászna és Hargita megyével az önkormányzat épületében kitűzte a székely zászlót. Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke a Kovászna Megye Tanácsához, Tamás Sándornak címzett levelében írja: „Aki belép az önkormányzat hivatalába, az a megyei zászló, a magyar zászló és az európai uniós zászló mellett, méltó helyen ott láthatja a kék alapon hosszanti arany sávot, valamint holdat és csillagot ábrázoló székely zászlót is.”

Közös székelyföldi ügyeket egyeztettek
2013. február 5., kedd

Az idei év első közös munkaülését tartotta meg a két székelyföldi önkormányzat vezetősége kedden délelőtt Sepsibükszádon, a két megye határán fekvő Csíki Határ Fogadóban. Napirenden szerepeltek a közös turisztikai-, Székelyföld népszerűsítésére vonatkozó ügyek, a közös kiadványok szerkesztése, ugyanakkor a közös események időpontjainak egyeztetése.

A Körmagyar tánc megalkotójára emlékeztek
2013. február 2., szombat

Táncszerzeményeit hosszú újságcikkek méltatták az 1800-as évek derekán, táncosként, koreográfusként és táncmesterként sokan ismerték Szöllősy-Szabó Lajost, a kézdiszentléleki születésű művészt.

Hírek