Itt vagy: » Hírek

Hírek

IV. Aquarius – a borvíz ünnepe
2010. augusztus 25., szerda

Kovászna Megye Tanácsának turizmussal foglalkozó egyesülete idén másodszor Hargita Megye Tanácsával közösen szervezi meg a IV. AQUARIUS – a borvíz ünnepét a dánfalvi Dugásfürdőn 2010. augusztus 28-án. Szerdán Csíkszeredában beharangozó sajtótájékoztatót tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Birtalan József megyemenedzser és Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Szent István szobrot avattak
2010. augusztus 22., vasárnap

Szentkirályban a hétvége többszörös okot adott a vígasságra: elkészült a falu címere és zászlója, első alkalommal rendeztek falunapokat és a falu hatalmas ajándékot kapott: országalapító István királyunk mellszobra is megtalálta méltó helyét a település központjában.


Honvédszobor visszaállítása - Rétyi Nyír
2010. augusztus 21., szombat

A hányatott sorsú, rétyi honvédszobor visszaállításának ünnepségére kerül sor 2010. augusztus 21-én, szombaton déli 12 órakor. Gabay L. másfélszeres életnagyságú, homokkő alkotás újabb 32 év után, 2009. november 27-én került ismét napvilágra. A Nagy Benjámin szobrász, restaurátor vezette restaurálás után a magyar honvéd szobra eredeti formájában "tér haza".

65 év után hazatért a rétyi honvédszobor
2010. augusztus 21., szombat

Ismét eredeti helyén áll a rétyi honvédszobor, amelyet 1944-ben a "felszabadító" katonák megcsonkítottak, majd 1977-ben a román diktátor, Ceauşescu látogatásának előkészítésekor elástak.

Őrtüzek Szent István ünnepén
2010. augusztus 20., péntek

Háromszéken idén 30 községben gyújtanak lármafát augusztus 20-án, Szent István király és az államalapítás ünnepének estéjén.

Háromszékiek a Kolozsvári Magyar Napokon
2010. augusztus 18., szerda

Kolozsváron először rendeznek Magyar Napokat: a város eddigi rendezvényei kevés kulturális teret biztosítottak a magyar lakosság számára. A több napos rendezvénysorozaton Kovászna megye is képviselteti magát.

20 éves a Háromszék Táncegyüttes
2010. augusztus 17., kedd

20 éves a Háromszék Táncegyüttes. Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2010 szeptember 21-23 között Sepsiszentgyörgyre megünnepelni a Háromszék Táncegyüttes húszéves születésnapját.

Újabb támogatást adnak az árvízkárosult községeknek
2010. augusztus 11., szerda

Újabb összeggel segíti a megyei önkormányzat az árvíz sújtotta településeket. Tamás Sándor a megyei tanács elnöke elmondta, 300 ezer új lej segélyt utalnak az áradások által okozott károk helyreállítására.

195 év költségvetése kéne
2010. augusztus 3., kedd

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter látogatása óta felgyorsult az árvízkárok megelőzését célzó munkálatok üteme. A Kovászna Megye Tanácsa által nyújtott gyorssegély után a minisztérium hatalmas összege, valamint a vízügy erőforrásait is felhasználva már elkezdődtek a munkálatok.

Zászlóátadás a Köpec napokon
2010. augusztus 1., vasárnap

Művészettörténeti előadással, koncertekkel és lacikonyhákkal ünnepeltek Köpecen. A megye zászlóját ünnepi keretek közt adta át Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a helyi református templomban tartott istentiszteleten.

13 hidat újítanak fel a 12-es országúton
2010. július 30., péntek

Idén a DN12-es országúton 13 híd javítására kerül sor Sepsiszentgyörgy és Sepsibükszád között. A munkálatokat július közepén kezdte meg a kivitelező cég, ezért ezen az útvonalon forgalomkorlátozásra kerül sor. Kovászna Megye Tanácsa az autósok és a lakosság megértését kéri.

Borbély: az erdélyi megyékben a legnépszerűbb a  Zöld Ház program
2010. július 30., péntek

A szerdai kormányülésen Kovászna megye a május-júliusi árvizek által megrongált gátak feljavítására, patakmedrek kitisztítására 10 millió lej vissza nem térítendő támogatást kapott a Környezetvédelmi Alapból – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter július 30-án, Sepsiszentgyörgyön.

Honismereti és kapcsolatteremtő tábor Hunyad megyében
2010. július 27., kedd

Idén kilencedik alkalommal került sorra Hunyad megyében a baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület által szervezett honismereti és kapcsolatteremtő tábor, melyben 11 háromszéki, erdővidéki és 15 vajdahunyadi diák vett részt.

Segélyt az árvízkárosultaknak
2010. július 22., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa a júliusi 22-i soros ülés keretében, csütörtökön támogatást szavazott meg az árvíz sújtotta települések számára, döntött a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetőtanácsában résztvevő személyekről, valamint hivatalosan is átvették a kórházat.

A légyölő galócától a vargányákig
2010. július 20., kedd

Európa szerte is ritka eseménynek számít a profi gombászok tábora. A László Kálmán Gombászegyesület 10. alkalommal szervez ilyen tábort, ahol gombászdiplomát lehet szerezni, sőt gombákból, illetve gombák fényképeiből kiállítást is tartanak. A mérgező és finom gombák közt akad olyan is, ami régebb csak Ausztráliában volt honos.

Magyar összefogás – hogyan tovább
2010. július 19., hétfő

Az összefogás olyan, mint a házasság, akarat kell mindkét fél részéről – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a II. Háromszéki Szabadegyetem péntek délelőtti előadásán, ahol Antal Árpád Andrással, Sepsiszentgyörgy polgármesterével és Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökével együtt a magyar összefogás jövőjéről beszélgettek.

Új szemléletre van szükség az árvízvédelem terén
2010. július 19., hétfő

A Debren, a Kászon és a Barót patakok medrének rendbetétele illetve szabályozása az idei prioritás Kovászna megyében árvízvédelmi szempontból.

Megalakult az Angustia Egyesület – Kézdiszék a Leader programban
2010. július 16., péntek

Csütörtök délelőtt Esztelneken megalakult az Angustia Egyesület, amely a kézdiszéki Leader programra pályázó önkormányzatokat, civil szervezeteket, magánvállalkozókat és a megyei tanácsot tömöríti.

Támogatás az árvízkárosult településeknek
2010. július 14., szerda

Kovászna Megye Tanácsa júliusi soros ülésén pénzalapot különít el saját költségvetéséből, amelyet a háromszéki árvíz sújtotta települések önkormányzatainak utal ki – tájékoztatott Tamás Sándor elnök.

Ismét nyert a kőröspataki önkéntes tűzoltócsapat
2010. július 14., szerda

A hétvégén megtartott regionális szakmai versenyen is a kőröspataki önkéntes tűzoltócsapat bizonyult a legjobbnak, most az augusztusi, Temesváron megtartott országos szakaszra készülnek.

2010. július 14., szerda

Hat polgármesteri hivatal vállalta, hogy a kifli mellett a tejre is helyben szervezik meg a licitet – tájékoztatott a megyei önkormányzat elnöke, erről júliusi soros ülésén dönt a tanács.

Háromszéki az első, termelői csoportként is bejegyzett közbirtokosság
2010. július 8., csütörtök

Az új vadászati törvény, a visszaszolgáltatások kérdése, az erdei utak átadása – többek között ezek a problémák kerültek terítékre a csütörtökön megszervezett találkozón, amelyen közel 150 Hargita és Kovászna megyei közbirtokosságok és magánerdészetek képviselője vett részt.

Átadták a kórházakat – aláírták az átvételi protokollumokat Kovászna megyében
2010. június 29., kedd

Sepsiszentgyörgyön Cseke Attila egészségügyi miniszter jelenlétében írta alá Henning László a megyei tanács alelnöke, Rácz Károly, Kézdivásárhely valamint Lőrincz Zsigmond, Kovászna polgármestere azt a protokollumot, amelynek értelmében a megyei illetve a helyi önkormányzatokhoz kerül a kórházak menedzsmentje.

Átvettük a megyei kórházat
2010. június 24., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa júniusi soros ülésén egyöntetűen megszavazta a dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Megyei Kórház átvételét. Mint ismeretes, az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján az országszerte létező 435 kórházból 373 menedzsmentje kerül át a helyi vagy megyei tanácsokhoz.

Sohasem lehetünk annyira szegények, hogy ne tudjunk másokon segíteni
2010. június 22., kedd

A magyarországi árvízkárosultak gyermekeinek szervez tábort a Máltai Szeretetszolgálattal közösen Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata.

Színes program a Székelyföldi Civil Napokon
2010. június 21., hétfő

Gondosan szervezett munka áll a Civil Napok háta mögött. Ördög - Gyárfás Lajos a rendezvény koordinátora a megnyitó keretén belül elmondta: a rendezvény eddig nyolc alaklommal került megszervezésre, az idén már Kovászna és Hargita megyék együttműködésével.

A magyar kormány elkötelezett az autonómia mellett. Semjén Zsolt Háromszéken.
2010. június 21., hétfő

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettesének jelenlétében nyitották meg pénteken a Székely Nemzeti Múzeumban a Közös tér-közös örökség, A Kárpát-medence megújuló épített öröksége című műemlékvédelmi kiállítást. A magyar kormányfő-helyettes hivatalos látogatásra érkezett Romániába.

Ikafalvának is van saját játszótere
2010. június 21., hétfő

Már a falu központjában felállított színpad, és több sátor is azt sejtette, hogy június 20. vasárnap nem akármilyen nap Ikafalva életében. A felső-háromszéki településen nem csak lacikonyhások örvendtek az eseménynek, hiszen az ünnep alkalmából átadták a falu új játszóterét is.

Sportcsarnokot avattak, életfát ültettek
2010. június 21., hétfő

A székely vendéglátás méltán híres – akinek kétségei voltak, meggyőződhetett róla a torjai napokon. Június 19-én, szombaton a lacikonyhákon, vásári holmikon és a kötelező tombolán kívül jó néhány dolog volt, ami az idei ünnepet emlékezetessé tette: életfát avattak, fasort ültettek és átadták a község 150 férőhelyes sportcsarnokát.

Teljesen felújítják a Zágoni iskolát
2010. június 21., hétfő

Kovászna Megye Tanácsánál ma írták alá azt a szerződést amelynek értelmében a Mikes Kelemen iskolát pincétől padlásig felújítják. A projekt értéke 850 ezer euró köré tehető

Hírek